Politik

Analyse: Rigeste tilgodeses af oversete tiltag i 2025-plan

To oversete tiltag i regeringens 2025-plan tilgodeser de allerrigeste i Danmark ifølge analyse fra tænketank.

Åbningsdebat i Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Åbningsdebat i Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Der er grund til at gnide sig ekstra godt i hænderne, hvis man tilhører den rigeste del af befolkningen ifølge en analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I regeringens udspil til 2025-planen indgår en lettelse af aktieskatten og lavere beskatning af positiv kapitalindkomst for topindkomsterne.

Det betyder, at nogle få personer får en meget stor gevinst, mens en lang række personer slet ingen gevinst får ved de to tiltag ifølge analysen.

Ifølge analysechef Jonas Schytz Juul rammer de to tiltag skævt.

- Analysen viser, at næsten hele den skattelettelse går til den rigeste procent i Danmark, siger han.

Den rigeste procent af befolkningen får, ifølge analysen, en gevinst på knap 7000 kroner årligt fra de to tiltag. De næstrigeste får i gennemsnit 500 kroner, mens de resterende 90 procent af befolkningen får 30 kroner i gennemsnit.

De to tiltag indgår ikke i 2025-planens beregning af skattelettelsers betydning for forskellige familietyper, påpeger analysechefen.

- Det er et element, som ikke har været særlig meget fremme. Så når man tidligere har vist, at direktørfamilien får den største gevinst, så er det faktisk uden denne, siger Jonas Schytz Juul.

Konkret er der foreslået, at positiv kapitalindkomst, der overstiger grænsen på 42.800 kroner, udgår af beskatningsgrundlaget for topskat.

Den højeste skattesats for positiv kapitalindkomst sænkes fra 42 procent til omkring 37 procent. Har man 100.000 kroner i positiv kapitalindkomst er gevinsten altså knap 3000 kroner.

Derudover er der foreslået, at den laveste skattesats på aktieindkomst nedsættes fra 27 til 25 procent.

Det vil sige, at aktieskatten sænkes med to procentpoint for de personer, der har aktieindkomst på under 51.700 kroner og med syv procentpoint for personer, der har aktieindkomst op til 150.000 kroner.

Har man en aktieindkomst på 150.000 kroner eller mere, udgør lempelsen derfor 7915 kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst