Analytiker afliver flere af fodboldens myter

"Supersubben" findes ikke og høje bolde i modstandernes straffesparkfelt er ikke effektive, viser analyse.

Analytiker afliver flere af fodboldens myter

Mange af de taktiske kneb, der bliver brugt, når holdene i Superligaen skal jagte en afgørende scoring i slutminutterne, er næsten virkningsløse.

Det hjælper sjældent at pumpe lange bolde op i modstandernes straffesparkfelt. Det er heller ikke en god idé at sende de store forsvarsspillere op i angrebet, og begrebet "supersub" er næsten ikke eksisterende.

Det konkluderer fodboldanalytiker Lars Bo, der har skrevet bogen "De døende minutter", og gennemgået samtlige mål fra sidste superligasæson.

- Jeg har lavet en grundnorm for, hvordan man scorer de afgørende mål i de sidste 10 minutter i Superligaen.

- Det lader til, at flere hold bare gør, hvad de tidligere har gjort uden at tænke over, hvad man kan forvente af effekt foran modstandernes mål, siger Lars Bo.

Det viser sig, at få, korte og flade afleveringer fører til flest mål. Høje bolde ind i modstandernes målfelt virker sjældent.

Kun fem gange lykkedes det i sidste sæson at score et kampafgørende mål efter et langt, højt indlæg i slutfasen.

- Hvis man som Brøndby har Simon Makienok, der kan vinde en hovedstødsduel, så skal man gøre det. Hvis man ikke har en Makienok, så skal man måske se på, hvad andre hold har haft succes med.

- Det vil typisk være korte, flade afleveringer, der fører til mål, siger Lars Bo.

Det har heller ikke den store effekt at sende sine forsvarsspillere frem i modstandernes straffesparkfelt for at jagte en sen sejr.

- Det har overordnet ikke nogen effekt at sende 10 mand frem og hælde bolde ind til dem.

- Hvis du er forsvarsspiller, så er det det, du er god til. I de sidste 10 minutter skal man gøre, som man har gjort i resten af kampen og spille med korte, flade afleveringer. Det er der ikke så mange af de store centerforsvarere, der er gode til.

- Og hvis forsvarsspillerne er så gode oppe foran, hvorfor sender man dem så ikke bare op i angrebet med det samme? spørger Lars Bo.

Det har også sjældent nogen effekt at have en såkaldt "supersub" som den tidligere Manchester United-angriber Ole Gunnar Solskjær siddende på bænken.

I hele sidste superligasæson blev der alt i alt foretaget 1111 udskiftninger, hvilket førte til 57 mål fra indskifterne.

- Hvis du er bagud kort før tid, så plejer man at sige, at det er godt at have specialister som Ole Gunnar Solskjær, der kan komme ind fra bænken og score, så man vinder kampen. Men "supersubben" findes ikke.

- Hovedreglen er, at man scorer et mål - maks to - i løbet af en sæson som indskifter.

- Hvis en indskifter skal score mål, så skal han som regel have 22 minutter på banen, ellers scorer han typisk ikke.

- Det er som regel de 11, der starter på banen, der scorer målene, siger Lars Bo.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.