Analytiker: Fremgang i amerikansk økonomi er behersket

Analytikere ser positive tegn i amerikansk økonomi efter ny jobrapport, men jublen er meget begrænset.

Analytiker: Fremgang i amerikansk økonomi er behersket

Selv om arbejdsløsheden er steget en smule, og antallet af nye job i USA er steget mindre end forventet, er der fremgang at spore i den amerikanske økonomi. Det mener cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Bundlinjen er altså, at der er fremgang i amerikansk økonomi, men fremgangen er behersket, siger Jacob Graven og tilføjer:

- I de seneste tre år er der blevet skabt omkring 5,5 millioner arbejdspladser i USA. Selv om det måske lyder af meget, er det ikke prangende set i lyset af, at beskæftigelsen faldt med næsten 9 millioner personer under nedturen i 2008-09.

Hos Nykredit er man enig i analysen. Her benytter chefanalytiker Ulrik Bie betegnelsen "flot", om den nye jobrapport fra USA. Og selv om den amerikanske arbejdsløshed er steget med 0,1 procentpoint til 7,9, skal det ses positivt, mener han.

- Den stigende ledighed afspejler en marginalt stigende beskæftigelsesfremgang i husholdningsundersøgelsen, mens arbejdsstyrken stiger kraftigt. Derfor stiger ledighedsprocenten, siger Ulrik Bie og fortsætter:

- En stigende ledighed i denne del af den økonomiske cyklus er et tegn på, at flere søger job som følge af øget optimisme om mulighederne for at få et job, siger han.

Seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessinge vurderer rapporten til at være en pose blandede bolsjer med både positive og negative elementer.

- Der var bestemt positive elementer i rapporten, herunder især et højere beskæftigelsesniveau, men beskæftigelsesfremgangen har dog vist sig faldende de seneste måneder, siger han.

Den nye beskæftigelsesrapport fra USA fredag viser, at arbejdsgiverne tilføjede 157.000 nye ansatte til deres lønudbetalinger i januar. Arbejdsløsheden steg med 0,1 procentpoint til 7,9.

I tillæg til januar måneds rapport er jobtallene for november og december blevet revideret kraftigt op. December-tallet blev således oprevideret fra tidligere rapporteret 155.000 til 196.000, mens novembertallet ligeledes blev opjusteret massivt til 247.000 fra tidligere 161.000.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.