Udland

Analytiker: Frygt for Assads fald får Moskva til at handle

Det er interessant, at USA og EU-lande ikke farer ud og fordømmer russernes skridt i Syrien, mener analytiker.

Ruslands nye rolle i Syrien, der onsdag blev understreget i Moskva med en beslutning om, at landets væbnede styrker kan sendes på opgaver i Syrien, er udtryk for, at det syriske regime med præsident Bashar al-Assad er tæt på et sammenbrud.

Det siger orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi til Ritzau.

- De syriske regeringsstyrker har ikke megen kampkraft tilbage. Hverken Rusland eller Iran er interesseret i at se Assad-regimets sammenbrud, og det er baggrunden for den nye udvikling, vi ser, siger han.

Nordby fremhæver, at der er åbnet nye muligheder for vigtige diplomatiske kompromiser i forbindelse med konflikten:

- Det er interessant, at vi ikke ser USA eller de store EU-lande fare ud og fordømme de russiske skridt, som er et forsvar for Assad, der har flere liv på samvittigheden end Islamisk Stat.

- Meget tyder på, at der trods alt er en vis kompromisvilje i forhold til Moskva, pointerer han og fortsætter:

- Det står klart, at Assad må væk, og det vil formentlig ske, men han vil næppe blive retsforfulgt ved en krigsforbryderdomstol. Måske vil han få eksil i et andet arabisk land. Det er samtidig sandsynligt, at der vil ske en opsplitning af Syrien, så Assads tilhængere og alawitterne, som er det mindretal, Assad-klanen tilhører, vil få deres egen del.

Johannes Riber Nordby mener, at Assad-regimet nu bliver styrket af især nye russiske våben, militær rådgivning og russiske luftangreb. Han mener ikke, at der er fare for, at russere kan komme i kamp med moderate syriske oprørere, der støttes af Vesten.

- Disse oprørsgrupper er så svage, at de ikke er nogen faktor i den øjeblikkelige situation. Russernes indsats er vendt mod jihadister især i Islamisk Stat og al-Nusra Fronten, siger Nordby og påpeger, at de amerikanskledede bombardementer af Islamisk Stat i Syrien og Irak er blevet stærkt optrappet i den seneste tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst