Analytiker: Nationalbanken sænker renten efter ECB-bombe

Nationalbanken gør som Europas centralbank og sænker renten for at dæmpe pres på kronen, forudser Danske Bank.

Den Europæiske Centralbank (ECB) skrev historie torsdag, da banken for første gang nogensinde indførte negativ indlånsrente på minus 0,1 procent.

Samtidig sænkede banken renten på udlån til 0,15 procent.

Og Danske Banks analytiker Jens Nærvig Pedersen forventer, at Nationalbanken i Danmark følger trop fredag morgen.

- Det er vores forventning, at Nationalbanken vil annoncere, at den følger ECB's rentenedsættelse og sænker renten med 0,10 procentpoint til minus 0,05 procent og dermed genindfører en negativ rente i Danmark, siger han i en kommentar.

Nationalbanken kørte fra juli 2012 til april i år netop med negative renter.

ECB's opgave er blandt andet at føre en pengepolitik, der sikrer en inflation på lige i underkanten af to procent. Det har den ikke været siden begyndelsen af 2013. Et estimat fra Eurostat viste tirsdag, at inflationen faldt til 0,5 procent i maj.

Ud over de historisk lave renter offentliggjorde centralbank-chefen Mario Draghi en række tiltag, der skal sikre økonomisk vækst, der blandt andet er med til at svække euroen.

Tiltagene øger presset på den danske krone, og det er Nationalbanken nødt til at reagere på.

- Nationalbanken var nødt til at foretage et beskedent støtteopkøb af kroner i maj måned for at dæmpe presset på kronen, og kronen ligger også fortsat relativt lavt overfor euroen, så det kan ikke udelukkes, at Nationalbanken vil lade renten være uændret eller kun sænke den med 0,05 procentpoint.

- ECB’s samlede pakke af stimuli vil imidlertid presse markedsrenterne i euroområdet helt i bund, og det er derfor vores vurdering, at Nationalbanken vil være nødt til at følge med, for at undgå en større stigning i kronekursen overfor euro, siger Jens Nærvig Pedersen.

En inflation nær to procent ligger dog et stykke ude i horisonten. ECB skruede torsdag forventningerne ned.

I år regner banken med en inflation på 0,7 procent. Ifølge prognoserne stiger den til 1,1 procent i 2015 og når 1,4 procent i 2016.

Lav inflation er et stort problem for væksten, fordi det får forbrugerne til at holde på pengene i stedet for at bruge dem - fordi de regner med, at priserne bliver lavere.

ECB pillede senest ved renten i november 2013.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.