Analytiker: Regering runder af med optræk til nervekrig

Finansminister ignorerer flertal bag Togfonden. Der er optræk til politisk sprængfarligt efterår, lyder det.

Folketinget er officielt gået på sommerferie. Men forligspartierne bag Togfonden havde alligevel inviteret sig selv til møde i Finansministeriet.

Efter mødet stod det klart, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ignorere flertallet bag fonden, der blandt andet skal sørge for bedre offentlig transport.

Parterne er uenige om, hvor mange penge der kan findes til finansiering af ting som en bro over Vejle Fjord, en bane over Vestfyn, en bane til Billund og elektrificering af de fleste togstrækninger.

Regeringen runder folketingsåret af med en mildest talt dårlig stemning på Christiansborg, mener politisk analytiker Marchen Neel Gjertsen fra Jyllands-Posten.

- Nu må de partier, som har flertal i Folketinget, gå den lange vej gennem salen og forsøge at tvinge finansministeren til at være med på deres plan for investering i blandt andet jernbanenettet.

- De har altid været uenige om selve Togfonden, men det er nu strandet på, at man er uenig om, hvorvidt man kan investere penge efter år 2020, siger hun.

Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten var fredag eftermiddag på besøg.

Claus Hjort Frederiksen fik forelagt en plan, som indebærer, at alle projekter i Togfonden fastholdes. Men finansministeren afviste at støtte de projekter, som vedrører perioden efter år 2020.

Der er dog enighed om at fremrykke færdiggørelsen af Storstrømsbroen med to år til 2022.

Der er lagt op til et sprængfarligt efterår, når der skal forhandles om en finanslov for næste år, mener Marchen Neel Gjertsen.

- Det, der står tilbage, er en enormt dårlig stemning mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det er et rigtig dårligt udgangspunkt for at forhandle, uanset om regeringen vil lave finanslov med de røde eller med DF.

- Der er ikke ligefrem lagt op til godt samarbejde, når man går på sommerferie med så dårlig stemning, som der er i dag.

- Nervekrigen fortsætter, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.