Analytikere: Tyrkisk krise kan sprænge mellem Løkkes hænder

Ved at udskyde et møde sin tyrkiske kollega har Løkke også udskudt en mulig diplomatisk krise, lyder analysen.

TURKEY-DENMARK-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Adem Altan

TURKEY-DENMARK-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Adem Altan

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, skulle have lagt vejen forbi København inden udgangen af marts. Men søndag bad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en udskydelse af mødet - på ubestemt tid.

Dermed har Løkke i første omgang afværget, at den diplomatiske krise mellem Tyrkiet og en række europæiske lande flytter til Danmark, lyder vurderingen fra flere kommentatorer.

Men sagen kan stadig nå at eksplodere i Løkkes hænder, lyder det videre.

BT's politiske kommentator, den tidligere Venstre-rådgiver Søs Marie Serup, skriver for BT:

- Løkke har overvundet mange politiske besværligheder ved simpelthen at udskyde dem. Det har ikke altid været smart, men i den aktuelle sag ligner det en praktisk løsning. Hvis ellers Yildirim accepterer udskydelsen.

Tyrkerne skal ved en folkeafstemning 16. april afgøre, om en ændring af forfatningen skal give præsident Recep Tayyip Erdogan mere magt.

Den tyrkiske regering forsøger op til afstemningen at overbevise tyrkiske statsborgere, der bor i europæiske lande, om, at de skal stemme for forfatningsændringen.

Men tyrkiske vælgermøder er blevet aflyst i både Holland og Tyskland - og det har fået Erdogan til at beskylde europæerne for at bruge nazimetoder.

- For statsministeren er der tale om en sag, som kan eksplodere mellem hænderne på ham på flere måder, lyder analysen fra Jyllands-Postens EU-korrespondent Heidi Plougsgaard og politisk redaktør Martin Kaae.

De to skriver i en analyse i avisen, at sammenstødet mellem Danmark og Tyrkiet kan komme:

- Derfor forsøger Løkke at undgå situationen og har balanceret sin begrundelse på en knivsæg for ikke at lægge sig ud med nogen.

Løkkes udmelding kan ikke tolkes som andet end en optrapning af en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyrkiet, lyder analysen fra TV2's politiske redaktør, Anders Langballe.

- Man er ved at provokere en af de vigtigste mænd i verden i øjeblikket. Det her griber ind i det udenrigspolitiske spil, det griber ind i tyrkisk indenrigspolitik, og det er en krudttønde, man leger med, siger han til TV2.

Men hvis Løkke ikke havde udskudt mødet, havde det virket som om, at Danmark så mildere på situationen i Tyrkiet end vores europæiske naboer.

- Her valgte han (Løkke, red.) klart side mod tyrkerne og meldte sig ind på hollændernes hold, siger Anders Langballe.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.