Udland

ANC er tæt på at tabe storbyer ved valg i Sydafrika

Lokalvalget i Sydafrika onsdag imødeses med spænding, fordi det kan varsle et systemskifte.

SAFRICA-POLITICS-ELECTIONS, Iman Foto: Scanpix/Gianluigi Guercia

SAFRICA-POLITICS-ELECTIONS, Iman Foto: Scanpix/Gianluigi Guercia

ANC har været Sydafrikas altdominerende parti, siden Nelson Mandela i 1994 blev valgt som den første sorte præsident. Men lokalvalget onsdag ser ud til at blive tidspunktet, hvor kurven knækker for den store bevægelse.

Meningsmålinger viser, at det liberale og tidligere overvejende hvide parti Demokratisk Alliance vil kunne sætte sig på magten i storbyerne Johannesburg, Pretoria og Port Elizabeth.

Der er en ophobet vrede i dele af den sorte befolkning over, at ANC og præsident Jacob Zuma ikke har kunnet levere arbejdspladser og en bedre økonomi til en forarmet sort befolkning. Halvdelen af unge under 25 år er arbejdsløse.

Mange har derimod set, hvordan Zuma har levet et ekstravagant liv og har fået statskassen til at renovere sin bolig for langt over 100 millioner kroner. En del har forfatningsdomstolen beordret ham til at tilbagebetale.

Mange oplever, hvordan andre topfolk i ANC har benyttet sig af deres positioner til at skaffe sig økonomiske fordele.

Før var der ingen reelle alternativer til ANC. Demokratisk Alliance (DA) blev opfattet som et parti udelukkende for hvide.

Men det er ved at være fortid. Partiet ledes i dage af Mmusi Maimane, der er sort, og partiet har i stigende grad appel til alle racer og etniske grupper i Sydafrika.

- Under tidligere valg ville DA ikke turde komme her, siger den 25-årig it-uddannede Zodwa Twani, der bor i et slumområde i Port Elizabeth. Nu hænger partiets valgplakater side om side med store plakater af Zuma.

- Jeg elskede ANC, men nu fokuserer de kun på sig selv, ikke folket. Mandela ville have skammet sig, siger Twani.

DA's leder, Mmusi Maimane, omtaler under et valgmøde i Johannesburg også den afdøde frihedshelt Mandela og bruger hans tilnavn Madiba, skriver avisen Financial Times.

- Når ANC falder, så vil Madiba blive stående. Fordi Madiba var større end ANC. Han var nationens fader, siger han til jubel fra tilhørerne.

Zuma og ANC presses også af udbrydere, der har dannet et radialt venstreorienteret parti anført af den tidligere ungdomsleder i ANC Julius Malema.

- Dette er det mest betydningsfulde valg i de lidt over 20 år, vi har haft demokrati. Ånden er lukket ud af flasken for ANC på grund af Zumas skamløse magtmisbrug, mener Xolela Mangcu, der er professor i sociologi på universitetet i Cape Town.

Det vil være et nederlag for ANC, hvis det får 60 procent eller færre af stemmerne ved kommunal- og distriktsvalgene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.