Socialforhold

Andelen af indvandrere i danske ghettoer er stigende

Der er 10 procentpoint flere indvandrere i ghettoområderne i dag sammenlignet med 2013.

Vollsmose i Odense er blandt de boligområder, hvor andelen af ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere er størst. Foto: Scanpix/Malte Kristiansen

Vollsmose i Odense er blandt de boligområder, hvor andelen af ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere er størst. Foto: Scanpix/Malte Kristiansen

På trods af stort politisk fokus på den såkaldte ghettoliste vokser andelen af indvandrere fra ikkevestlige lande og deres efterkommere i de bebyggelser, der optræder på listen.

Ifølge Jyllands-Posten viser tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at den pågældende gruppe i 2013 udgjorde 56,5 procent af beboerne i disse boligområder. I 2017 var andelen steget til 66,5 procent.

Det er bekymrende, mener Carl Holst, der er socialordfører for Venstre.

- Andelen af indvandrere i ghettoerne skal ned. Vi kan jo se, at selvforsørgelsen for ikkevestlige er lav, og kriminaliteten blandt unge er høj, siger han til avisen.

Opgørelsen viser dog, at kriminaliteten i de belastede boligområdet faktisk er faldet. Tilknytningen til arbejdsmarkedet er til gengæld uændret lav.

Hos Socialdemokratiet mener integrationsordfører Mattias Tesfaye, at udviklingen bør medføre, at man tager skrappere metoder i brug for at få rettet op på skævheden i beboersammensætningen.

- I Tingbjerg bygger man eksempelvis andelsboliger inde i ghettoområdet.

- Man kunne også overveje at tage en hel blok og sælge den som ejerlejligheder, simpelthen for at sprede folk mere, siger Mattias Tesfaye.

Martin Henriksen, der er udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, tror imidlertid ikke på idéen om, at man bogstaveligt talt kan rive ghettoerne ned.

For ham opstår problemet allerede, når de ikke-vestlige indvandrere kommer til landet.

- Der er kommet for mange mennesker til vores land med en anden kulturel baggrund, som matcher dårligt med den danske, siger han til Ritzau.

- Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, at vi skal have begrænset tilstrømningen yderligere.

- Og så skal vi sørge for, at de personer, der ikke skal være i Danmark, skal tilbage til deres oprindelsesland, siger Martin Henriksen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bebudede i sin nytårstale, at regeringen vil arbejde for at afvikle ghettoerne.

Det skal blandt andet ske ved at rive eksisterende bygninger ned og genhuse beboerne andre steder.

I tirsdags præsenterede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) så et udspil til nye regler for familiesammenføringer.

De siger, at man ikke må bo i et udsat boligområde, hvis man vil have adgang til familiesammenføring.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst