EMNER

Anden spises ude

Sidste chance for en rolig aften før julefrokosterne.

Det er mortensaften i aften, og stadig flere restauranter står klar med andestegen. Den flere hundrede år gamle tradition holdes i hævd, men modsat tidligere, hvor man har spist derhjemme og måske endda inviteret gæster, er det blevet til en gå ud aften. I hvert fald når mortensaften falder på en hverdagsaften. Traditionen er forbundet med hygge en mørk aften, hvor det måske endda regner og rusker udenfor. Det er sidste chance for at slappe af i ro og mag. Fra næste weekend går det løs med julefrokoster. På restaurant Kronborg har man til i aften modtaget 60 forhåndsbestillinger. - Det er ganske tilfredsstillende, siger restauratør Kasper Kristensen. Han har Plads til 80 i sin restaurant. Ænderne blev langtidsstegt i går, blev parteret, da de var lettere afkølet, og får så lige en tur i ovnen, før serveringen i aften. Gæsterne ligger aldersmæssigt fra +40 og opefter. - Det er ikke børnefamilier. Dem har vi om sommeren, bemærker han. Mens man privat kan beregne fire personer om en and, regner Kasper Kristensen kun med tre. - Der skal i hvert fald være mad nok. Også Duus Vinkjælder har de forstegte ænder parat. 80 har reserveret bord, og restauratør Lene Mortensen regner med, at de når op på 100, når det bliver aften. - Det er en rigtig hyggelig tradition, som vi har haft i de sidste tre-fire år. - Mange af gæsterne er par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og så synes de, at det er for meget at skulle stege en hel and. Hvis de ikke gik ud, ville de måske nøjedes med et andebryst, antager hun. På restaurant Provence er det første gang, man har en egentlig mortensaftensmenu, og 35 havde i går forudbestilt. Foretrækker man trods alt at spise derhjemme, men gerne vil slippe for andefedt og stegeos, kan man bestille stegt and udefra. Vejgaard Hallen er klar med and ud af huset. 40 havde i går bestilt. - De får maden i varmekasser med alt tilbehør og sovs lavet helt fra bunden, fortæller værtinde Connie Hansen. Også hun melder klar til julefrokosterne fra næste weekend.