Angrebslysten sæl er blevet skudt

Rovdyret blev aflivet for at undgå, at det skulle gå til angreb på fx børn

Den arrige sæl i Roskilde Fjord udviste en meget usædvanlig adfærd. Sælen på billedet er ikke den omtalte sæl fra Roskilde. Foto: Klaus Madsen <i>Klaus Madsen</i>

Den arrige sæl i Roskilde Fjord udviste en meget usædvanlig adfærd. Sælen på billedet er ikke den omtalte sæl fra Roskilde. Foto: Klaus Madsen Klaus Madsen

ROSKILDE:De hundredvis af svømmere, der i morgen skal svømme Vikinge Svøm over Roskilde Fjord, behøver ikke frygte for angreb fra den utilregnelige sæl, der har huseret i fjorden i over en måned.

Gråsælen blev tirsdag aften skudt på stranden ved Sønderby Havn på den vestlige side af Roskilde Fjord, skriver DAGBLADET Roskilde.

Forskere fra Aarhus Universitet på Risø (AU Roskilde) blev om morgenen ringet op med besked om, at sælen var blevet set i området. Forskerne Morten Tange og Anders Galatius tog ud til sælen, og på en beslutning fra Naturstyrelsen blev sælen skudt.

Beslutningen om at skyde sælen blev taget for at undgå, at den gik til angreb på mennesker. Forskerne kunne ved selvsyn konstatere, at sælen lod mennesker komme helt tæt på uden at flygte, som mange andre har kunnet melde om ved møder med sælen den sidste måned. Sælens nærgående adfærd og dens angreb eller angrebsforsøg på flere roere fik Naturstyrelsen til at sige god for en aflivning.

Meget usædvandlig adfærd

- Den har udvist en meget usædvanlig adfærd for en sæl. Den er uberegnelig, og en anden gang er det måske et barn, der går helt hen til den, siger Anders Galatius, forsker i hvaler og sæler ved AU Roskilde.

Sælen virkede sund og lod til at have det godt, så der var ikke noget dyrevelfærdshensyn ved aflivningen. Det handlede simpelthen om, at der var tale om et stort rovdyr, som kunne risikere at gå til angreb.

- Når det ikke er et sjældent dyr, og hvis det opfører sig potentielt farligt over for mennesker, så er det en overvejelse, man skal tage med. Man kan få nogle forfærdelige infektioner, og hvis det er børn, der bliver angrebet, kan det være forfærdelig farligt, siger Anders Galatius.

Forskerne mener, at sælen kan være opfostret i et sælcenter i udlandet, og at dens mærkværdige opførsel kan skyldes tidligere kontakt med mennesker. Sælen havde ar på baglufferne, som sandsynligvis stammer fra id-mærker fra et sælcenter. Aarhus Universitet vil hen over sommeren foretage genetiske undersøgelser af sælen for at klarlægge, hvor den kommer fra. Gråsælerne i de danske farvande kommer fra bestandene i henholdsvis Nordsøen og Østersøen, og i Nordsøen ligger der mange sælcentre ved kysterne i Holland og Tyskland.

- Den har helt sikkert været i kontakt med mennesker på en eller anden måde, og den havde også et mærke i luffen. Hvis den kommer fra Nordsøen, er det så godt som sikkert, at den kommer fra et sælopdræt, siger Anders Galatius.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
40.000 kunder uden strøm - beboere hørte stort brag
Luk