Angst er et livsvilkår

Butik & Cafe Grøn er et fritidstilbud til unge, der er ramt af angst

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Smukke kreative input.

En udefinerlig fornemmelse af, at noget er galt, definerer vi som angst.

Der skelnes i reglen mellem normal angst og sygelig angst, hvor sidstnævnte medfører faldende livskvalitet eller nedsat evne til at varetage familie- og arbejdsmæssige forpligtelser.

Vi kender alle til det at stå op og fornemme en følelse af utryghed.

Hvad mon dagen bringer, hvilke krav møder jeg?

Vi opholder os ikke længe i den følelse, men vi lader os distrahere af dagens udfordringer.

- En af de problematikker vi beskæftiger os med i vores daglige arbejde som psykologer, er angst. Vi har indenfor de seneste år registreret en tendens, der peger på forandringer i forhold til den nye generations ageren, når de udvikler sig hen imod voksenlivets udfordringer.

- Mange af de unge, vi møder i vores praksis, har ændret sig fra at have problemer med misbrug af forskellig slags til i stedet at udvikle angst- og stress-symptomer i puberteten, forklarer psykologerne Lone Howard og Mette Lodberg.

Der er stor forskel fra at være ung i dag, i forhold til hvordan det var i mormors og mors generation, og det skaber anderledes problemer.

Samfundet kører så stærkt, at nutidens forældregeneration, ikke kan bruge de erfaringer, de selv er vokset op med i opdragelsen af deres egne børn.

- Vi oplever, når vi har konkrete samtaler med børn og unge, at der er et underliggende billede af en anderledes generation end tidligere. Den viser symptomer på angst, som giver sig udslag i en række følgevirkninger.

- Vi ser angst som en normal følelse, der er en del af tilværelsen, som man må forholde sig til, og oparbejde en robusthed over for. Vi opfatter det som et vilkår i tilværelsen, vi må træne os i at håndtere, understreger de.

Tidligere skulle man ud i livet for at deltage i meningsfyldte fællesskaber, og dermed danne sin identitet.

Det, at komme ud mellem andre, var at betragte som et mentalt træningscenter, i forhold til at være helt til stede.

I dag kan man forsvinde ind i mange forskellige virkeligheder, alle med mere eller mindre meningsfyldt indhold.

Forskellen er, at her kan man vælge kun at vise de sider af sig selv, man gerne vil have frem.

- Men der er et stigende antal unge, der på trods af deres mange talenter, gode familier og på mange måder rige muligheder for et godt ungdomsliv, er så kede af deres liv, at de mistrives, siger Lone Howard og Mette Lodberg.

De gemmer sig for verden, og bliver huleboere i eget hjem og familier.

Den almindelige angst, som vi anser for et være et livsvilkår, udvikler sig i værste fald til invaliderende sygdomme, som kan ende med depression, spiseforstyrrelse, stress, eller en blanding af dem alle.

De unge i dag har mange udfordringer, og en af de største er den konstante eksponering på sociale medier.

Virkeligheder bliver filtreret gennem computerskærme, fotoretoucherede og selviscenesatte.

Mange af de voksne, de har som rollemodeller: musikere, modeller og andre medieskabte personligheder samt deres egne forældre, opretholder og skaber den samme retoucherede virkelighed.

Det bliver derfor sværere at træde ud i den virkelige virkelighed uden filter.

Det kræver stor robusthed at skulle vise sig, som den man er i sit uperfekte jeg.

Angsten for ikke at slå til, bliver så stor, at den bliver invaliderende. Robustheden til at håndtere det kommende voksenliv mangler.

Det har psykologerne naturligvis erkendt gennem de mange samtaler med klienter i deres praksis i Danmarksgade, men des å samtidigt et udækket behov for en indsats specielt rettet mod disse unges fritid.

Butik & Café Grøn

- Vi har unge i samtale, hvor de får redskaber til at håndtere angst. I den forbindelse er vi blevet opmærksomme på, at når de skal ud og øve sig i at bruge disse, er der mange gode steder, at henvise til i forhold til arbejde, skole og efterfølgende samtaler. Vi syntes der manglede meningsfyldte fællesskaber, som de kunne frekventere i deres fritid.

- Derfor lavede vi Butik & Café Grøn som er rammen og omdrejningspunktet omkring et meningsfyldt fritidsfællesskab, der hjælper de unge ud i virkeligheden.

Butik & Café Grøn ligger i Søndergade 3, og er åben alle hverdage.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.