Anklage: Kranførere fyret efter smuglæsning af sms'er

Arbejdsgivere skal ikke slippe ustraffet fra at læse ansattes sms-beskeder, mener anklagemyndigheden.

Hvor langt må en arbejdsgiver egentlig gå for at skaffe sig adgang til ansattes private kommunikation?

Det spørgsmål er omdrejningspunktet i en opsigtsvækkende straffesag, der torsdag indledes ved Retten i Aarhus.

Her er Aarhus Havn, en tidligere havnedirektør og en ledende medarbejder tiltalt for at være gået alt for langt i bestræbelserne på at finde ud af, hvad der foregik blandt en gruppe kranførere.

Statsadvokaten i Viborg mener, at de tiltalte i strid med straffeloven skal have skaffet sig adgang til medarbejdernes sms'er.

Ifølge anklagemyndigheden brugte ledelsen oplysninger i de aflæste beskeder - sendt mellem blandt andre kranførernes tillidsmænd - i personalesager.

Tre kranførere skal således være blevet fyret på baggrund af en sms-korrespondance med de øvrige kranførere om en konflikt mellem kranførerne på Aarhus Havn og havnens ledelse tilbage i 2012.

- Jeg har ved min afgørelse blandt andet lagt vægt på, at aflæsningen af sms'erne skete fra en tillidsmands telefon, som også blev brugt privat, har statsadvokat Jan Reckendorff tidligere udtalt.

- Selvom sms'erne blev sendt fra en arbejdsmobil, så rejser vi altså tiltale for overtrædelse af straffelovens forbud mod uberettiget at læse andre menneskers private beskeder, lød det videre.

Havneledelsen fik angiveligt adgang til de fortrolige sms'er, da en af kranførerne afleverede sin telefon til arbejdsgiveren for at få den byttet.

Ifølge anklageskriftet udnyttede den daværende havnedirektør og den ledende medarbejder situationen ved at læse dele af sms-korrespondancerne og de tilhørende afsender- og modtageroplysninger.

Tidligere har også den aarhusianske borgmester, Jacob Bundsgaard (S), været sigtet i sagen i sin egenskab af bestyrelsesformand for havnen.

Anklagemyndigheden er dog nået frem til, at borgmesteren ikke havde noget at gøre med aflæsningen af sms'erne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.