Udland

Anklager beroliger: Breivik løslades ikke bare

Anklageren advarer mod spekulationer om, hvorvidt Breivik kan løslades igen, hvis han får en behandlingsdom.

Anklager beroliger: Breivik løslades ikke bare

Hvis Tingretten i Oslo ender med at vurdere, at Anders Breivik er psykisk syg og utilregnelig og idømmer ham en tvungen behandlingsdom, så kan Breivik teoretisk set blive løsladt om få år, hvis han bliver erklæret rask.

Men den slags spekulationer er uinteressante, mener anklager Inga Bejer Engh, som under torsdagens procedurer anbefalede, at Breivik ikke idømmes fængsel, men i stedet en behandlingsdom.

- Selvfølgelig er der lovovertrædere, der er blevet dømt til psykiatrisk behandling, som senere er blevet løsladt, men der er også eksempler på mordere, der aldrig er kommet ud igen. Men det er ikke så interessant, siger hun Inga Bejer Engh.

Årsagen til at anklagemyndigheden anbefaler en behandlingsdom er, at anklagerne er i tvivl om, hvorvidt den norske massemorder er tilregnelighed.

Men Inga Bejer Engh mener ikke, det giver ret meget mening at sammenligne Breivik-sagen med andre kriminalsager, hvor gerningsmanden er blevet idømt tvungen psykiatrisk behandling.

- Der er ingen i Norge, der er tidligere er dømt for 77 mord begået på et par timer, siger hun på et pressemødet efter dagens procedurer.

Anklagerne blev spurgt, hvordan de har det med, at Breivik ikke får en fængselsstraf for at have begået det værste terrorangreb i Norge siden Anden Verdenskrig .

- Jeg tror ikke, vi skal overvurdere betydningen af, at ​​gerningsmanden ikke får en straf i ordets egentlige betydning, lyder det fra statsadvokat Svein Holden.

- Det, der er vigtigt, er, at vi stort set har fuldstændig klarhed over, hvordan gerningsmanden har handlet, og at vi ved, at han var alene, sagde han.

At anklagerne er i tvivl om, hvorvidt Breivik er tilregnelig, kommer ikke bag på Breiviks forsvarer, Geir Lippestad.

- Nej. Der er lavet to rapporter (retspsykiatriske rapporter om Breiviks mentale tilstand, red.), der strider imod hinanden. De er lavet af fire dygtige fagfolk, så det manglede bare, at anklagerne ikke skulle være i tvivl, siger Lippestad.

/ritzau/NTB