Anklager: Seksuelt drab på Kim Wall var planlagt

Journalisten Kim Wall var angiveligt i live, da hun blev stukket i underlivet, oplyser anklagemyndigheden.

Danske og udenlandske pressefolk var mødt talstærkt frem tirsdag eftermiddag ved Politigården i København, da specialanklager Jakob Buch-Jepsen, Københavns Politi, løftede sløret for hovedpunkterne i tiltalen mod ubådsbygger Peter Madsen for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Anklagemyndigheden går efter at få ham idømt forvaring eller livsvarigt fængsel. Foto: Scanpix/Jens Astrup

Danske og udenlandske pressefolk var mødt talstærkt frem tirsdag eftermiddag ved Politigården i København, da specialanklager Jakob Buch-Jepsen, Københavns Politi, løftede sløret for hovedpunkterne i tiltalen mod ubådsbygger Peter Madsen for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Anklagemyndigheden går efter at få ham idømt forvaring eller livsvarigt fængsel. Foto: Scanpix/Jens Astrup

Drabet på den svenske journalist Kim Wall var en planlagt og forberedt forbrydelse, mener anklagemyndigheden ved Københavns Politi. Tirsdag har man rejst tiltale mod den 47-årige raket- og ubådsbygger Peter Madsen.

På et pressemøde tirsdag eftermiddag ønsker specialanklager Jakob Buch-Jepsen ikke at gå i detaljer med det materiale, som angiveligt understøtter påstanden om, at drabet på den svenske journalist Kim Wall var forberedt.

- Der er efter anklagemyndighedens opfattelse tale om en ekstrem grov sag. Og af hensyn til Kim Walls pårørende og af hensyn til, at sagen ikke skal føres forud for hovedforhandlingen i retten her i medierne, så ønsker anklagemyndigheden ikke at gå yderligere i detaljer med anklageskriftet, siger han.

Tidligere har det dog været fremme, at et vidne så Peter Madsen gå med en sav, en fukssvans, i retning mod ubåden, den dag i august han og Kim Wall sejlede ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus".

Peter Madsen fik forkyndt anklageskriftet tirsdag formiddag i Vestre Fængsel. Og hans forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, har også fået en kopi, oplyser specialanklageren på pressemødet.

Derudover er Kim Walls pårørende underrettet om indholdet af anklageskriftet i hovedtræk.

Anklagemyndigheden mener, at Kim Wall har været udsat for et særligt farligt seksuelt overgreb, og at hun derefter er blevet dræbt. Muligvis ved kvælning eller ved overskæring af hendes hals.

Buch-Jepsen fortæller, at det er en række skader i form af stik i Kim Walls underliv, som er grunden til anklagen for seksualforbrydelsen. De stik er efter anklagemyndighedens opfattelse blevet påført hende, mens hun var i live.

Der er i den forbindelse rejst tiltale efter straffelovens voldtægtsbestemmelse med den tilføjelse, at der er tale om andet kønsligt forhold end samleje. Derudover er Madsen tiltalt for at have parteret Walls lig og kastet ligdelene over bord.

Alt dette er efter anklagemyndighedens opfattelse udført af en mand, som mentalt set har været tilregnelig. Det bygger man på den mentalundersøgelse, som er foretaget i sagen.

- Peter Madsen er blevet undersøgt på retspsykiatrisk klinik i København. Og Retspsykiatrisk Klinik er nået frem til den konklusion, at Peter Madsen er strafegnet og dermed kan idømmes en almindelig fængselsstraf, fortæller Jakob Buch-Jepsen.

Sindssyge og mental retardering er normalt de omstændigheder, som taler mod en almindelig fængselsstraf her. Men det er altså ikke aktuelt i forhold til Peter Madsen.

Anklagemyndigheden vil gå efter fængsel på livstid, men åbner også muligheden for, at retten ellers kan dømme ham til forvaring, fortæller Buch-Jepsen. For mentalundersøgelsen har nemlig vurderet Peter Madsen til at være farlig.

Og den vurdering er blevet tiltrådt af Retslægerådet, som er landets øverste lægefaglige myndighed i den sammenhæng.

Forvaring er en tidsbestemt foranstaltning, som kan gives til farlige personer. Det kommer i spil, når retten vurderer, at den alternative fængselsstraf ikke er lang nok til at beskytte samfundet mod den farlige person.

Erklæringen fra Retslægerådet lå klar mandag, og derefter blev anklageskriftet udfærdiget.

Peter Madsen har fra begyndelsen nægtet sig skyldig i at have dræbt den svenske journalist.

Først forklarede han, at hun var blevet ramt i hovedet af en tung luge og var død. Senere forklarede han, at journalisten var blevet forgiftet af kuliltedampe i ubåden.

Efter at der tirsdag blev rejst tiltale mod Peter Madsen, mødtes Betina Hald Engmark med ham i Vestre Fængsel, hvor han har siddet varetægtsfængslet siden august.

- Vi har gennemgået anklageskriftet, og min klients stillingtagen er uændret. Vi overvejer selvfølgelig flere ting, herunder bevisførelse i retten, skriver Betina Hald Engmark i en sms til Ritzau.

Det indgår også i overvejelserne, om sagen skal køre som en domsmandssag i stedet for et nævningeting.

Retssagen mod Peter Madsen begynder 8. marts i Københavns Byret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.