Anklager: Fem års fængsel for at udnytte rumænere

I en sag om menneskehandel vil anklageren have en 53-årig mand og hans 36-årige søn straffet i op til fem år.

Anklageren i en sag om menneskehandel til tvangsarbejde forlanger onsdag under proceduren ved Retten i Helsingør henholdsvis 4,5 og fem års fængsel til to tiltalte.

Der er tale om en 53-årig mand og hans 36-årige søn, som ud over menneskehandel er tiltalt for åger.

Den 53-årige bliver af anklageren vurderet som hjernen bag den udnyttelse, som ifølge anklageskriftet har fundet sted mod ni rumænere, men sønnen skal samlet set straffes hårdere, da han ud over menneskehandel og åger er tiltalt for bedrageri.

Den ene af de to anklagere, advokaturchef Kristine Scharling, brugte en del tid på at forklare straffelovens paragraf om menneskehandel, som normalt bruges om prostitution og endnu ikke har været anvendt i Danmark i sager om tvangsarbejde.

Der blev desuden henvist til lignende domme fra både Storbritannien og Norge, hvor der er afsagt fængselsdomme i sager om menneskehandel til tvangsarbejde.

Anklageren gjorde også opmærksom på, at vidneforklaringer fra både de forurettede og de tiltalte pegede på, at rumænerne var blevet rekrutteret til Danmark og efterfølgende huset i Helsingør, hvor hensigten var, at de skulle arbejde i de tiltaltes rengøringsfirma.

Rumænerne har angiveligt arbejdet op til 20 timer dagligt mod en månedsløn på 2500 til 5000 kroner. Derfor er de anklagede også tiltalt for åger, fordi de har haft en stor økonomisk vinding af rumænernes hårde arbejde og uvidenhed, lyder det fra anklageren.

- Man kan ikke have gjort det, som står i anklageskriftet uden, at det var med forsæt, siger Kristine Scharling.

Rumænerne var huset i garagen til en villa i Helsingør. Her var der hverken vand, varme eller sanitetsforhold.

Den 36-årige søn er desuden tiltalt for bedrageri for cirka 550.000 kroner, hvilket han erkendte ved retssagens begyndelse i februar.

Nordsjællands Politi jagter et bedre resultat end for to uger siden, hvor Retten i Helsingør afsagde dom i en lignende sag. Her blev en 34-årig mand frikendt. En dom som nu er anket til landsretten.

Da anklagen i den sag i højere grad faldt på formuleringerne i et upræcist anklageskrift, har retten endnu ikke udstukket nogle mere generelle retningslinjer for, om udnyttelse af mennesker til tvangsarbejde falder ind under straffelovens paragraf for menneskehandel.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.