Anklager kræver livstid for nedskydning af cyklister

To tilfældige cyklister blev såret, da et bandemedlem fra LTF sidste år skød vildt omkring sig på Nørrebro.

Et højtstående medlem af banden Loyal To Familia (LTF) kræves idømt fængsel på livstid for blandt andet nedskydningen af to tilfældige cyklister på Nørrebro i København.

Hvis Københavns Byret imødekommer kravet, vil det være første gang i dansk retshistorie, at en sag om drabsforsøg udløser landets strengeste straf.

Den usædvanlige påstand fra anklager Jens Povlsen skyldes, at drabsforsøgene skete i forbindelse med en konflikt i bandemiljøet. Den omstændighed gør, at straffen kan forhøjes med op til det dobbelte.

- Jeg er godt opmærksom på, at det kan virke voldsomt i en sag om drabsforsøg, siger anklageren fredag i Københavns Byret.

- Men uanset hvordan man vender og drejer det, skal der idømmes livstid. Der er ikke anden mulighed, mener han.

Det var natten til 21. september sidste år, at det dengang 26-årige LTF-medlem bevægede sig dybt ind på den rivaliserende bande Brothas' territorium på Ydre Nørrebro.

Da han ved 01-tiden nåede frem til den yderste del af Nørrebrogade, trak han en pistol, og i løbet af mindre end et minut affyrede han 11 skud.

De første skud var rettet mod en 19-årig mand og to forskellige forretninger, hvor medlemmer af Brothas ofte hænger ud. I den forbindelse var tre personers liv i fare, har Københavns Byret tidligere slået fast.

Ingen af disse tre ofre, den 19-årige mand og to ekspedienter, blev dog ramt.

Herefter løb den tiltalte længere ind mod byen, og ved Den Røde Plads rettede han våbnet mod to tilfældige cyklister.

En 32-årig svensk kvinde blev ramt i ballen, mens en mand i midten af 30'erne blev strejfet af et projektil.

- Der er tale om et bandemedlem, der har været med til at trække helt tilfældige mennesker ind i den her konflikt. Det er en forbrydelse, der udfordrer samfundets grundlæggende værdier, siger anklager Jens Povlsen.

Selv om de 11 skud blev affyret i løbet af cirka 60 sekunder, mener anklageren, at der er tale om separate hændelser.

- Tiltalte har mellem hver skudserie haft tid til at tænke, siger Jens Povlsen og gennemgår, hvordan de enkelte forhold efter hans mening bør straffes.

Tre tilfælde af livsfarlig fareforvoldelse, de to drabsforsøg samt våbenbesiddelse bør sammenlagt "som det absolut laveste" udløse 11 års fængsel, men snarere 12-13 år.

- Det er udgangspunktet, hvis vi ser bort fra straffelovens paragraf 81a, siger anklageren. Det er den bestemmelse, der i dette tilfælde gør det muligt at forhøje straffen til det dobbelte.

- Vi ender altså på en straf på 24-26 år. Det kan man ikke i dansk ret, siger anklageren og konkluderer derfor, at resultatet må være fængsel på livstid.

Under sagen har den tiltalte erkendt skyderiet. Dog har han afvist, at han skød for at dræbe, ligesom skuddene ifølge ham ikke faldt i forbindelse med den verserende bandekonflikt.

Derimod hævder han, at han ønskede at hævne en parkeringsstrid fra tidligere på dagen, hvor en person skal have spyttet på ham.

Men den forklaring afviste samtlige dommere og nævninger, da de afsagde kendelse om skyld tidligere på ugen.

Ikke desto mindre mener forsvarer Berit Ernst, at påstanden om livstid er skudt helt forbi. Hun henviser til, at bandeparagraffen alene gør det muligt at forhøje straffen til det dobbelte.

Desuden påpeger hun, at et drab som udgangspunkt straffes med fængsel i 12 år. Efter hendes mening ville det være rigtigst at holde sig under det.

- Der er ikke nogen, der er afgået ved døden. Strafposition herfra er ti års fængsel og højst 12 år, siger hun.

Dommen i sagen ventes fredag eftermiddag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.