Anklager kræver rekordstraffe i terrorsag

Straffe på mellem 14 og 16 års fængsel er kravet fra anklager i terrorsag. Det er rekordhøjt i dansk ret.

Anklager kræver rekordstraffe i terrorsag

Anklager Gyrithe Ulrich kræver rekordhøje straffe i sagen, hvor fire svenske mænd netop er blevet kendt skyldige i at planlægge terror mod JP/Politikens Hus i København.

I de tidligere danske terrorsager er den højeste straf, der endnu er blevet givet, fængsel i 12 år, men denne sag er værre. Det mener Gyrithe Ulrich.

- Sagen adskiller sig fra de tidligere terrorsager på en lang række punkter. Den er mere alvorlig og bør bedømmes strengere, siger Gyrithe Ulrich.

- De tiltalte var meget tæt på at udføre handlingen. Der er ikke bare tale om en indledende forberedelseshandling. Her er man allerede draget af sted med sine våben og har gjort sig klar til at forøve angrebet.

Gyrithe Ulrich mener derfor, at de tiltalte bør straffes med fængsel mellem 14 og 16 år, og vælger retten at følge hende, vil dommen blive den hidtil hårdeste i en sag om terror herhjemme.

16 års fængsel er i øvrigt den strengeste tidsudmålte straf, som det er muligt at idømme inden for dansk ret.

Gyrithe Ulrich lægger op til en smule forskel i straffen, hvad angår de fire tiltalte. Den hårdeste straf bør tilfalde hovedmanden, den 46-årige Mounir Dhahri.

- Jeg vil fremhæve Mounir Dhahri, som den der kommer med opgaven, som en af hovedmændene, siger Gyrithe Ulrich, der henviser til, at Mounir Dhahri formentlig har fået opgaven i Pakistan.

31-årige Munir Awad og 32-årige Omar Aboelazm bør ifølge Gyrithe Ulrich slippe en smule billigere, nemlig med 14 års fængsel for deres rolle i terrorplottet.

39-årige Sahbi Zalouti bør ifølge Gyrithe Ulrich straffes med fængsel i 14 til 16 år, mener anklageren. Han har været en central del i planlægningen, men han valgte alligevel at forlade mændenes bil på vej til København.

Gyrithe Ulrich lader det være op til retten, om det skal anses som formildende, at Sahbi Zalouti forlod bilen.

/ritzau/