Anklager kræver tyrkiske minechefer i fængsel livet ud

I retssagen efter minekatastrofen i Tyrkiet i fjor kræver en anklager otte minechefer i fængsel på livstid.

Otte tidligere chefer i Soma-kulminen i det vestlige Tyrkiet er i retssagen efter minekatastrofen i fjor blevet mødt af et krav fra anklageren om, at de skal tilbringe resten af livet i fængsel.

Retssagen begyndte formelt i mandags, men de otte minechefer, der nu anklages for drab, dukkede ikke op ved sagens første dag.

Myndighederne sagde, at de ikke kom til retten af sikkerhedshensyn, men det vakte vrede og bestyrtelse blandt pårørende til de 301 minearbejdere, der blev dræbt, da minen den 13. maj 2014 blev ramt af en katastrofal brand.

Vreden fik dommeren til at udskyde retssagen til onsdag, og den er nu kommet i gang.

Katastrofen har afsløret store problemer med sikkerheden i tyrkisk minedrift, og i alt er 45 personer anklaget i sagen om Soma-katastrofen.

Blandt dem er de otte tidligere minechefer.

De blev onsdag ført ind i retslokalet af en bagdør. Politiet siger, at 250 sikkerhedsfolk var udkommanderet for at sørge for sikkerheden i retten i byen Akhisar omkring 50 kilometer fra Soma.

Den tidligere direktør for minen Can Gurkan er blandt de otte, og han sagde i retten, at han er uden ansvar for katastrofen.

- Jeg er ikke ingeniør, tekniker eller ekspert i sikkerhed på arbejdspladsen. Jeg er blot direktør, og da jeg ikke har teknisk erfaring, kan jeg ikke holdes ansvarlig for ulykken, sagde han.

Anklagemyndigheden siger i sit anklageskrift, at hver af de otte minechefer bør dømmes 25 års fængsel per dødsoffer. Det er 7525 år.

De kræves desuden en straf på tre års fængsel for hver af de 160 kvæstede.

Gurkan sagde også, at han ikke ved noget om, hvordan branden i minen begyndte.

- Efter det, som jeg ved, var sandsynligheden for en brand stort set nul. Jeg tror, at det var sabotage, sagde han.

Direktøren er også blevet kritiseret for den måde, han optrådte på under katastrofen. I retten sagde han, at han ikke gik hen til minen, fordi der var risiko for, at der ville være "provokatører".

- Jeg kendte hver en minearbejder, der døde. Jeg er frygtelig ked af det. Jeg ønsker, at det var mig, der var død i stedet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.