Udland

Anklager: Malmøskytte var totalt hensynsløs

Motivet var bitterhed mod samfundet, siger anklager i slutfasen af retssagen mod formodet serieskytte.

Anklager: Malmøskytte var totalt hensynsløs

Den svenske anklagemyndighed er overbevist om, at den 40-årige Peter Mangs er identisk med den person, som spredte frygt og rædsel med en lang række skudangreb i Malmø, og han bør derfor straffes med fængsel på livstidsniveau.

Chefanklager Solweig Wollstad og kammeranklager Håkan Larsson har i deres procedurer mandag i byretten i Malmø sammenfattet deres argumenter for, hvorfor de finder det bevist, at Mangs er den frygtede serieskytte.

Han er tiltalt for tre drab og 24 drabsforsøg på tilfældige mennesker med indvandrerbaggrund, grove trusler og hærværk.

- Peter Mangs optrådte fuldstændig hensynsløst, og det var kun held, der forhindrede, at flere af skudofrene ikke blev dræbt, siger Håkan Larsson.

- Motivet var bitterhed mod samfundet, siger han.

Den tiltaltes forsvarere skal tirsdag aflægge procedure, hvor de vil forsøge at overbevise retten om, at Mangs skal frifindes - bortset fra for hærværk, som han har tilstået.

Den tiltalte selv pressede tommelfingrene ind i sine ører og så ned i en bog, da Larsson indledte sin procedure.

En usædvanlig ridse i den kugle, som dræbte Firas al-Sharia, regnes for at være et af anklagemyndigheden stærkeste beviser.

- Ridsen blev meget hurtigt sporet tilbage til Mangs våben, lyder fra en ekspert fra det kriminaltekniske laboratorium ved mandagens retsmøde.

Her bliver Mangs bitterhed på samfundet blandt andet forklaret med, at han var blevet udelukket fra en uddannelse som sygeplejer. Han tjente i periode ingen penge og var misundelig på dem, som havde råd.

Larsson henviser også til, at Peter Mangs for godt 10 år siden forsøgte at få de sociale myndigheder til at slette hans journaler.

Der findes ingen fingeraftryk eller dna-spor, der knytter Mangs til de drab og drabsforsøg, han er anklaget for.

De dræbte i sagen var en 66-årig mand og 23-årig mand, der i sommeren 2003 blev skudt og dræbt i Malmø. Det tredje dødsoffer er en 20-årig kvinde, som blev skudt og dræbt i en bil i oktober 2009, netop som Peter Mangs cyklede forbi.

Politiets beviser bygger på en række tekniske undersøgelser, der knytter Mangs til gerningsstederne.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst