Anklager opgiver tiltale mod den yngste i terrorsagen

Advokat for 18-årig varsler stort erstatningskrav. Som ventet undgår 18-årig straffesag om medvirken til drab.

Synagogen i Krystalgade, terror i Danmark Foto: Free/Colourbox

Synagogen i Krystalgade, terror i Danmark Foto: Free/Colourbox

Anklagemyndigheden har tirsdag formelt opgivet at tiltale den yngste person i sagen om angrebene ved Krudttønden og synagogen i København.

Den 18-årige mand skal altså ikke anklages for medvirken til de drab og drabsforsøg, som Omar el-Hussein begik i februar sidste år.

Beslutningen var ventet, fordi den unge mand blev løsladt af anklagemyndigheden for godt en måned siden, den 21. januar.

- Det er en afgørelse, som var forventet, men den var ventet noget tidligere, siger den unges mands forsvarer, advokat Niels Christian Strauss, til Ritzau.

Statsadvokatens begrundelse for at opgive sigtelsen er, at man ikke forventer, at han vil blive fundet skyldig.

Men sådan har situationen været igennem hele varetægtsfængslingen, som har strakt sig over cirka 11 måneder, mener advokaten.

- Det undrer mig såre, at man har fastholdt den sigtelse i mere end et år, når der ikke har været noget grundlag, siger han.

Nu kommer et større erstatningskrav.

- Det er kun et lille plaster på såret. Min klient har mistet sin læreplads og har fået stjålet et år af sit liv. Han er blevet meget psykisk påvirket af fængslingen, siger advokat Niels Christian Strauss.

Sagen viser ifølge advokaten, at dommere i Danmark generelt er ivrige efter at varetægtsfængsle de mennesker, som politiet sigter.

- Det er alt for nemt, mener advokaten.

De andre fire, der har været sigtet i sagen, er blevet tiltalt for medvirken til terror i forbindelse med angrebet ved synagogen, hvor vagten Dan Uzan blev dræbt, og hvor to politifolk blev såret. Nævningesagen indledes 10. marts i Københavns Byret.

Ifølge anklagen opildnede de Omar el-Hussein og hjalp ham forud for de blodige handlinger, som kunne "tilføje Danmark alvorlig skade." De nægter sig skyldige.

Den 18-årige kan dog fortsat blive tiltalt - men for noget, der i sammenhængen virker bagatelagtigt.

Københavns Politi skal afgøre, om han skal tiltales for at have haft en mobiltelefon i arresthuset, hvor han var fængslet, og for besiddelse af en kniv.

Spørgsmålet er, om anklagemyndigheden vil indkalde den 18-årige som vidne i nævningesagen.

- Det er ikke sikkert, lyder svaret fra senioranklager Bo Bjerregaard hos Statsadvokaten i København.

/ritzau/

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.