Anklager: Vidner kan ødelægge sag om Krudttønden

De fem, der påstås at have hjulpet Omar El-Hussein, skal blive i deres celler. To afhøres via videolink

Hvis der bliver åbenhed om skudattentaterne i København i februar, kan opklaringen af sagen risikere at blive ødelagt.

Det er et af de argumenter, som en anklager torsdag har fremlagt i Københavns Byret, hvor en dommer har besluttet, at Omar El-Husseins fem påståede hjælpere skal blive i deres celler.

Dommeren er enig og besluttede, at dørene også denne gang skulle være lukket for offentligheden.

- Vidner skal ikke kunne konstruere forklaringer, lød det fra anklager Sidsel Klixbüll. Og hun sagde også, at der er tale om en meget kompleks sag.

Omvendt har en af de fem, en 31-årig mand, et stærkt ønske om at få sin forklaring ud i det åbne, sagde hans forsvarer, advokat Mie Sønder Koch.

- Det er helt urimeligt, sagde hun om det fortsatte hemmelighedskræmmeri.

Efterhånden har politiet gennemført alle afhøringer, og der resterer stort set kun nogle tekniske undersøgelser, argumenterede advokaten.

Alle fem afviser sigtelsen om, at de medvirkede til Omar El-Husseins drab og drabsforsøg ved Krudttønden og ved synagogen i København midt i februar.

Finn Nørgaard og Dan Uzan mistede livet, mens flere andre blev såret.

Efter næsten syv måneders efterforskning er der fortsat grundlag for varetægtsfængsling, har dommer Peter Lind Larsen slået fast. Fristen udløber 8. oktober.

Tre af de fem indvilgede, men to protesterede.

Den yngste, der er 18 år, har kæret kendelsen til Østre Landsret. Den 31-årige overvejer at gøre det samme.

Ingen af de to blev dog ført ind i retslokalet. I stedet sad de i hvert sit arresthus i Ringsted og Frederikssund med en forsvarer ved deres side. Via et videolink var der forbindelse til Københavns Byret.

Den yngste beskyldes for at have skaffet en kniv og en skudsikker vest til Omar El-Hussein, mens de fire andre sigtes for at have håndteret skydevåben.

Endnu har anklagemyndigheden ikke besluttet, om sigtelserne skal udvides til også at omfatte straffelovens bestemmelse om terror.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.