Anklagere skal tjekke straffesager for fejl i mobildata

Folketingets retsudvalg er blevet orienteret om fejl. Rigspolitiet mener, at fejlen ikke har fået betydning.

KØBENHAVN:Anklagere i hele landet skal nu gennemgå straffesager, som for tiden er i gang ved retten, for at se, om der er fejl i materiale fra beslaglagte mobiltelefoner.

Den ekstra kontrol skyldes, at der kan være fejl i tidsangivelserne. Fejlen er blevet opdaget af leverandøren af et softwareværktøj, oplyste Rigspolitiet torsdag aften.

Det er den øverste anklager, Rigsadvokaten, som har bedt de lokale anklagere om at foretage et ekstra tjek. Det fremgår af en orientering, som justitsminister Nick Hækkerup (S) har givet til Folketingets retsudvalg.

Rigsadvokaten har bedt de lokale og regionale anklagere om at sikre, at der under "retsmøder i verserende sager, hvor det pågældende softwareværktøj har været anvendt, ikke fremlægges mangelfulde eller forkert fortolkede tidsstempler, og at dette dokumenteres på sagen.”

Rigspolitiet kom torsdag aften dog med en beroligende melding. Det er ikke sandsynligt, at fejlen har haft betydning i konkrete sager, lød det.

Men for at være på den sikre side vil politiet i løbet af 14 dage nu gennemgå sagerne for at se, om fejlen faktisk har spillet en rolle.

I denne periode skal anklagere så også kontrollere de sager, der er i gang i retssystemet.

Formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, fortæller, at han har fået oplyst, at der ikke er tale om en stor fejl.

- Men jeg ved ikke om det er tilfældet. Der kan være tale om små variationer, der ikke har betydning, men fejlen kan også være potentielt fatal, hvis fejlagtige oplysninger er brugt som bevisdata, siger han.

- Den korte tid, der er afsat til at gennemgå sagerne, får mig dog til at tro, at der er tale om en mindre fejl, tilføjer Kristian Mølgaard.

Sidste år blev politiet ramt af det, der er blevet kaldt teledataskandalen. Den handler om fejl i konvertering af data, som viser, hvor en mobiltelefon har befundet sig. Den slags oplysninger bruges meget ofte i politiets efterforskning og senere som bevis i straffesager i retten.

I den sag har Nick Hækkerup (S) erkendt, at myndighederne var for lang tid om at orientere dommere og forsvarere. Han har også talt om "et meget uskønt forløb, som kan rokke ved tilliden".

Et oprydningsarbejde er fortsat i gang på flere felter.

Enkelte initiativer er blevet lidt forsinket, fremgår det af en orientering, som ministeren fredag har oversendt til retsudvalget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.