Danmark

Anmeldelse: Sådan er den nye iPhone

Er den pengene værd - og hvilken skal man vælge?

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Plus-modellen (th.) er usædvanlig stor og tung i forhold til skærmpladsen. Arkivfoto

DANMARK:Hvis alle skal se, at du har den nyeste iPhone, bliver du nødt til at vælge den lyserøde. Apple kalder den ”Rose Gold”, men lyserød er den. Alligevel er den udsolgt de fleste steder. Mange vil simpelthen have noget nyt at se på - når nu den nye iPhone i øvrigt ligner den gamle til forveksling. Rytmen er efterhånden velkendt: Der kommer en iPhone i nyt design hvert andet år, og i det mellemliggende år får vi en ”s-model” i uændret design men med ny teknik. Det lyder kedeligt, men historisk har s-modellerne været de mest imponerende iPhones - med nyskabelser, som betyder mere i det daglige, end om skallen er et par millimeter tyndere.

Som før fås iPhone i to størrelser: Den lille 6s med 4,7-tommer-skærm og den store 6s Plus med 5,5 tommer. Begge er blevet ca. 10 pct. tungere, blandt andet fordi de er bygget af kraftigere aluminium. Det er jo rart at vide, at mobilen ikke bøjer så let i lommen, og i den lille 6s er vægtforskellen knap nok mærkbar. Men Plus-modellen, der i forvejen var en sværvægter, føles nu som en mindre mursten. Konkurrenter som Galaxy S6 Edge+ pakker en større og skarpere skærm ned i en mindre og langt lettere telefon. Anbefalingen må være, at du bruger tid med begge modeller, og overvejer det nøje, før du køber den store.

Følsom skærm

Skærmen i de nye iPhones har uændret opløsning, og gengivelsen af sort kan stadig ikke måle sig med konkurrenternes AMOLED-teknik. Men billedet står flot, her er fint blus på lampen til udendørsbrug, og i praksis savnede vi ikke flere pixels. Den store nyskabelse er, at iPhone-skærmen nu mærker, hvor hårdt man trykker på den. Det fungerer omtrent som et højre museklik - men mere intuitivt og med mulighed for at springe frem og tilbage mellem relevante oplysninger. Hvis du trykker hårdt på et ikon, kan du springe direkte til udvalgte funktioner - som at tilføje en begivenhed i kalenderen, søge i app-butikken eller tage en ”selfie” med kameraet.

Levende billeder

Skærmens følsomhed har tre niveauer, så teknikken er stadig for grov til kreative tegneopgaver. Man kan selv indstille, hvor hårdt der skal trykkes, men selv på laveste niveau skal man lægge kræfterne i. De første dage var det irriterende, men nu har jeg vænnet mig til det. Det er lidt, som når man lærer at spille guitar - dog uden vabler.

Kameraets opløsning er hævet fra 8 til 12 megapixel, mens video nu kan indfanges i den høje 4K-opløsning, der matcher de nye fladskærme. Vi oplever den højere opløsning som en entydig gevinst, hvilket ikke er nogen selvfølge. De ekstra detaljer drukner ikke i billedstøj. Frontkameraet har fået en større opgradering fra 1,2 til 5 megapixel, og skærmen kan nu bruges som blitz.

En mere eksotisk nyskabelse er ”live fotos”, der er slået til som standard. Her optages automatisk halvandet sekunds video før og efter hvert foto. Når du trykker hårdt på et af disse billeder, begynder det pludselig at bevæge sig - med lyd og det hele. Ideen er ikke ny, men nu er den altså aktiveret som standard i verdens mest brugte kamera. Effekten kan minde om de magiske billeder i Harry Potter. Men ofte fik vi bare grimme rystelser og billeder af egne fødder, fordi vi glemte at holde kameraet stille før og efter eksponeringen. Vi skal altså vænne os til en ny måde at fotografere på.

Kraftoverskud

Den levende del af disse live-billeder har stærkt reduceret opløsning, så sekvenserne kan ikke bruges til at vælge det bedste øjeblik. Til det formål skal du stadig skyde en serie af regulære fotos, hvilket iPhone også klarer i sikker stil. For her er ingen mangel på regnekraft. Vores målinger (GeekBench 3) bekræfter, at den nye iPhone er ca. 60 procent hurtigere end forgængeren. Springet er langt større end sidste år. Oveni får vi nu dobbelt så meget RAM, hvilket i praksis mærkes ved, at tidligere brugte apps springer frem uden forsinkelse.

Den runde knap, der læser dit fingeraftryk, arbejder også langt hurtigere end før. Du behøver ikke længere tænke på at holde fingeren stille på sensoren. Det er bare at trykke på knappen - så springer mobilen til live.

Ny processorteknik betyder, at Siri nu kan vækkes med stemmen alene, også når mobilen ikke er til opladning. Stemmestyringen er langt mere anvendelig, end mange er klar over.

En ny ”ryste-motor” under skærmen giver mere præcise vibrationer - og en mere forfinet fingerspidsfornemmelse. Vi er nede i småtingsafdelingen, men det er netop disse detaljer, der ofte hæver iPhone-oplevelsen over konkurrenterne. Her sker det dog på bekostning af batteriet, som er skrumpet en smule for at give plads. I praksis oplever vi samme batteritid som med forgængeren, men det siger ikke så meget. Batteriet er et af de punkter, hvor iPhone fortsat halter efter de bedste konkurrenter. Jeg er ofte nede på etcifrede procenter, når jeg parkerer mobilen på natbordet.

Vælg den rigtige

Apple burde have proppet 32 GB i den billigste model, men nu bruger de i stedet den skrabede 16 GB-model til at presse folk til at købe de dyrere udgaver. Det er lige så usympatisk som biografernes priser på popcorn.

Jeg skifter mobil mindst hver anden uge - for at teste nye modeller og for at have føling med både Android, iOS og Windows Phone. Uanset hvad jeg skifter til og fra, er der altid noget, jeg savner. Men gensynet med iOS har været en rar og tryg fornemmelse. Systemet er ikke nær så fleksibelt som Android, og jeg savner en del praktiske muligheder, men betjeningen virker mere gennemført, og mange apps fungerer en lille smule bedre.

Æble-folket ved, hvad de får, og de bliver ikke skuffede over de nye modeller, hvor de kendte iPhone-kvaliteter træder klarere frem end nogensinde. Her er faktisk god dækning for Apples lidt kryptiske slogan: ”Det eneste, der er anderledes, er alting”. Under den velkendte overflade er forbedringerne så mærkbare, at man glæder sig over dem dagligt. Og så er der jo slet ingen grund til at vælge den lyserøde.

iPhone 6SFem ud af seks stjerner

Mål: 138 x 67 x 7 mm (143 g)

Skærm: 4,7”

Kamera: 12 mp / 4K video

Lager: 16 GB / 64 GB / 128 GB

Pris: 5799 kr. / 6699 kr. / 7599 kr.

Plus: Lækker og handy mobil med et kæmpe udvalg af veldesignede apps.

Minus: Skærmen er forholdsvis lille, lageret kan ikke udvides, og prisen er voldsom.

iPhone 6S PlusFire ud af seks stjerner

Mål: 158 x 78 x 7 mm (192 g)

Skærm: 5,5”

Kamera: 12 mp / 4K video (optisk stabilisator)

Lager: 16 GB / 64 GB / 128 GB

Pris: 6699 kr. / 7599 kr. / 8499 kr.

Plus: Lækker mobil med stor skærm og et kæmpe udvalg af veldesignede apps.

Minus: Telefonen er stor og tung, lageret kan ikke udvides, og prisen er voldsom.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst