Anmeldelsesfrist for sexkrænkede børn bliver længere

Sexmisbrugte skal have forlænget muligheden for at anmelde krænkelser til politiet, mener justitsministeren.

Anmeldelsesfrist for sexkrænkede børn bliver længere

Muligheden for at fortælle politiet om en barndom med sexkrænkelser skal ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) forlænges, skriver Søndagsavisen.

I dag begynder forældelsesfristen at tikke, når en person som 18-årig bliver myndig. Men ifølge et lovforslag, som Morten Bødskov fremlægger i den kommende uge, skal det fremover først ske, fra man er fyldt 21.

- Vi har vurderet, hvornår unge flytter hjemmefra i dag. Vi kan se, at mange først gør det, når de er 21 år gamle, og det kan jo være svært at anmelde et misbrug, når man fortsat bor hjemme, siger Bødskov til Søndagsavisen.

Det betyder, at de alvorligste sager vil være forældede, når offeret er 36 år, mens mildere forbrydelser vil være forældede, når den krænkede er enten 31 eller 26 år i forhold til grovheden af forbrydelsen.

At en sag er forældet skal imidlertid ikke betyde, at politiet skal ignorere den. For hvis anmeldelsen giver anledning til at tro, at gerningsmanden har misbrugt andre, skal politiet efterforske sagen, fremgår det af lovforslaget.

- Det er lige præcis det, vi har drømt om, siger Helle Borrowman, formand for Spor - Landsforeningen for voksne med senfølger, til Søndagsavisen.

- For rigtig mange ofre betyder det ikke nødvendigvis så meget at få straffet gerningsmanden som at få byrden væk fra sine skuldre af seksuelle overgreb.

- Mange går nemlig med følelsen af, at man skulle passe på, at andre ikke ville blive udsat for overgreb fra den samme person. Den følelse bliver lettere at fjerne, hvis man ved, at politiet efterforsker sagen, siger hun.

Juraprofessor og ekspert i strafferet, Vagn Greve, har svært ved at se fidusen i Morten Bødskovs forslag.

- Efter al sandsynlighed kommer forslaget ikke til at betyde noget i praksis. Efter så lang tid er det uendeligt sjældent, at der kommer en sag på bordet, så den praktiske betydning er meget lille, siger han til Søndagsavisen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.