Udland

Annan: Blair kunne have forhindret Irak-krig

USA havde droppet angreb på Saddam Husseins regime, hvis Storbritannien havde sagt nej, mener Kofi Annan.

Annan: Blair kunne have forhindret Irak-krig

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair kunne have forhindret invasionen i Irak i 2003 på grund af sit nære forhold til USA.

Sådan lyder meldingen fra FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan i et interview med den britiske avis The Times.

Ifølge Annan var Tony Blair den eneste person, der kunne overtale USA's eks-præsident George Bush til at droppe Irakkrigen på grund af sit tætte forhold til den amerikanske statsleder.

Annan fortæller, at han ofte har overvejet, hvad der kunne have sket, hvis Tony Blair havde sagt til George Bush: "George, det er her vore veje skilles. Du er nu på egen hånd", efter det ikke lykkedes at få FN's accept til den amerikansk ledede invasion.

- Jeg tror virkelig, at det ville have stoppet krigen, siger Annan, som var FN's generalsekretær på det tidspunkt.

I november 2002 vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt en resolution, som tilbød Irak en sidste mulighed for at opfylde sine forpligtelser om nedrustning.

I 2003 foreslog USA, Storbritannien og Spanien en anden FN-resolution, der opfordrede til at skride ind militært over for Saddam Husseins regime. Forslaget blev dog trukket tilbage, da det stod klart, at der ville blive nedlagt veto mod resolutionen.

USA mente dog ikke, at en FN-resolution var nødvendig for en militær aktion i Irak. Derfor lavede den amerikanske regering sammen med Storbritannien en alliance uden om FN, der blandt andet fik støtte fra Danmark. 20. marts angreb alliancen Irak.

Det resulterede i otte års sekterisk konflikt i landet, hvor flere end 100.000 civile mistede livet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst