Anonyme danskere sladrer til kommunen

Danskere bruger whistleblower-ordningen til at sladre om socialt udsatte

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: - Ledelsen tager på lange og eksotiske rejser og lader tilbuddet betale for det.

Den alvorlige anonyme anklage indløb tidligere i år i indbakken hos Socialtilsyn Hovedstaden fra en tidligere ansat.

Henvendelsen kom via tilsynets whistleblower-ordning - en ordning, der trådte i kraft i januar i forbindelse med, at man oprettede fem tilsyn, der som en offentlig myndighed skal kontrollere alle landets plejefamilier og socialtilbud.

Siden januar har tilsynene sammenlagt fået 496 henvendelser fra anonyme danskere, viser metroxpress’ aktindsigt, og Socialtilsyn Midt i Silkeborg har fået flest med 158 tip i perioden 2. januar-4. september.

- Vi får usædvanlig mange henvendelser, som er seriøse. Vi har haft travlt, og i opstarten var vi nødt til at omlægge for at kunne håndtere og undersøge alle henvendelserne, siger Ulla B. Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt.

Whistleblower-ordningen er kontroversiel, erkender hun, men tilsynet er samtidig blevet gjort opmærksom på vigtige forhold:

- Ordningen kompromitterer retssikkerheden for tilbud og plejefamilier, fordi man ikke kan sige, hvad de beskyldes for. Men jeg må sige, at vi får utrolig meget vigtig information ind, som jeg godt kan forstå, at kommunerne før i tiden ikke har set.

Danskere, som har kendskab til bekymrende forhold for socialt udsatte, kan anonymt henvende sig telefonisk eller online, og herefter vurderes det, om tilsynet skal af sted på et akutbesøg, eller om henvendelsen indarbejdes ved næste tilsynsbesøg.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.