Anonymt tip afslørede sort fiskehandler

Fødevarestyrelsen har lukket fiskebutik på Gjøl - smid fiskene ud, lyder rådet

Gjøl har fået en fiskehandel mindre ovenpå lukningen af handelen i Fjordegade. Arkivfoto <i>Freelancefotograf Erik Sahl</i>

Gjøl har fået en fiskehandel mindre ovenpå lukningen af handelen i Fjordegade. Arkivfoto Freelancefotograf Erik Sahl

GJØL:Der blev onsdag sat en brat stopper for en tilsyneladende ret driftig fiskehandler, da Fødevarestyrelsen aflagde besøg på adressen Fjordgade 5 på Gjøl.

Bag den anonyme husfacade gemte sig en omfattende aktivitet i de bagvedliggende bygninger, hvor der både blev røget og solgt fisk - helt ulovligt, slog Fødevarestyrelsen fast under besøget.

Og at dømme efter de mængder fisk, Fødevarestyrelsen fandt, så har kunderne ikke haft svært ved at finde frem til forretningen.

Der blev konfiskeret mere end 40 kilo ål og over 50 kilo havørredsider, røget makrel, skrubber og flere andre fisk, og butikken blev omgående lukket på grund af dårlig hygiejne.

Anonymt tip

I meddelelsen om lukningen skriver Fødevarestyrelsen, at "gulv og vægge var våde af blod, skæl og fiskerester", at et vindue "var fyldt med døde fluer og spindelvæv", og at rotter har "haft fri adgang til blandt andet flere spande med sild i lage, som stod frit fremme".

- Det er ikke det værste, vi har set, men det ligger klart i den højere ende af skalaen, siger Henriette Mynster, der er specialkonsulent hos Fødevarerejseholdet.

Det var et anonymt tip, der ledte Fødevarestyrelsen på sporet af butikken.

- Vi får ganske mange anmeldelser af den her slags, lige fra produktionsvirksomheder, der har problemer med hygiejnen, til en, der har åbnet en kiosk og ikke har fået sig registreret hos os, fortæller Henriette Mynster.

Kassér varerne

Hun tilråder kunder at kassere varer fra butikken, da der er en risiko forbundet med at indtage dem.

- Hygiejnen var så dårlig, at man kan risikere at blive syg og dårlig af at spise produkterne. Risikoen er formentlig højest ved de røgede varer, fordi de ferske som for eksempel skrubber normalt bliver varmebehandlet. Men det er ikke det samme som, at der ikke er nogen risiko ved at spise dem, understreger Henriette Mynster.

Den endelige sanktion fra Fødevarestyrelsen er ikke fastlagt, men Henriette Mynster oplyser, at bøder i lignende sager med butikker med ingen eller få ansatte har ligget på 5.000-15.000 kroner.

Flere bøder i vente

Med på kontrolbesøget var også NaturErhvervstyrelsen (tidligere Fiskerikontrollen, red)., hvilket bragte den arme fiskehandler yderligere i fedtefadet.

Det viste sig nemlig, at råvarerne ikke var indkøbt på lovlig vis fra en erhvervsfisker, og dermed kan fiskehandleren også vente sig en hilsen fra NaturErhvervstyrelsen.

Endelig vil Skat også blive orienteret om afsløringen af den uautoriserede fiskehandel, og fiskehandleren kan derfor se frem til et "torskegilde" for eventuel uafregnet skat og moms.

Hvis man som forbruger vil sikre sig, at fødevareforretninger er under løbende kontrol, skal man kikke efter smileyrapporten.

Den skal hænge synligt fremme hos alle registrerede fødevarevirksomheder. Og gælder det de få undtagelser som f. eks. salg ved en julebazar, tilråder Henriette Mynster, at man lige tjekker med næse og øjne, hvor fødevarerne tilberedes.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.