Ansæt flere varme hænder

Alzheimerforeningen mener, at der er for få ansatte på plejehjem

Esben Heine
Alzheimerforeningen foreslår Mikael Klitgaard at ansætte flere medarbejdere på plejehjemmene. Arkivfoto
Dronninglund 7. januar 2016 06:56

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND: - Sørg for værdig bemanding på plejehjem.

Sådan lyder opfordringen fra Alzheimerforeningen til borgmester Mikael Klitgaard (V).

Alzheimerforeningen opfordrer borgmester Mikael Klitgaard i Brønderslev Kommune til at bruge regeringens ”værdighedsmilliard” på at ansætte mere personale på plejehjemmene.

Borgmester Mikael Klitgaard er meget åben over for forslaget og siger, at man i Brønderslev Kommune er opmærksom på problemet med demente.

- Vi oplever, at der bliver stadig flere demente i Brønderslev Kommune. Det er virkelig et stigende problem. Men jeg synes, at vi gør det godt på området, og vi får ros fra flere sider.

Alzheimerforeningen henviser til flere episoder rundt om i landet, hvor ældre er gået fra et plejehjem. I 13 tilfælde i fjor fik det en dødelig udgang.

- Nytårsaften forsvandt en 69-årig demenspatient fra et plejehjem i Nordsjælland, påpeger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

- I timevis gik han alene rundt i regnen uden overtøj. Heldigvis fandt politiet ham i tide og kunne sent om aftenen bringe ham i tilbage i sikkerhed på plejehjemmet. Så heldig var den 72-årige demenspatient, der juleaftensdag forsvandt i Nordjylland, ikke. Han forvildede sig bort fra sit plejehjem i Frederikshavn, og på trods af massiv eftersøgning med hjælp fra hjemmeværnet, helikoptere og politi, blev han først fundet dagen efter, druknet i det iskolde vand i byens havn.

- Vi kender ikke de nøjagtige omstændigheder bag disse to ulykkelige hændelser, og vi ved ikke, hvorfor de to demenspatienter forsvandt fra plejehjemmene. Men vi ved, at der ofte er alt for lidt personale til stede på danske plejehjem - især om aftenen, i weekender og på helligdage, fortæller Nis Peter Nissen.

Han henviser til, at hver anden kommune, ifølge en rundspørge foretaget af TV2 Nyhederne, i 2016 vil få færre ansatte per plejehjemsbeboer end i 2015.

Opfordring til borgmestre

Alzheimerforeningen har derfor sendt et nytårsbrev til borgmestre med en skarp opfordring til at opprioritere bemandingen på plejehjemmene.

- På finansloven for 2016 er der afsat en milliard kroner ekstra til kommunernes indsats på ældreområdet. Pengene er dog betinget af, at byrådet inden 1. juli 2016 vedtager en værdighedspolitik for ældreområdet. Vi foreslår, at kommunerne bruger deres andel af ”værdighedsmilliarden” til at ansætte mere personale på plejehjemmene, siger Nis Peter Nissen, der frygter, at værdighedspolitikken bliver værdiløs, hvis ikke der er tilstrækkeligt personale til at føre den ud i virkeligheden. Det gælder især på plejehjem, hvor 60-80 procent af beboerne lider af en svær demenssygdom.

For Brønderslev Kommune giver finansloven mulighed for et ekstra tilskud på ca. 7.236.000 kroner om året fra 2016 og frem.

- Vi ved at tiden er knap for kommunerne, hvis de inden 1. juli skal vedtage en værdighedspolitik for ældreplejen. Derfor giver vi dem et par konkrete bud på, hvad der kan stå i en værdig værdighedspolitik - blandt andet med inspiration fra den svenske kvalitetsstandard for plejehjem, forklarer Nis Peter Nissen.

Den svenske kvalitetsstandard er udarbejdet i samarbejde med kommuner, fagbevægelse, private leverandører, socialstyrelsen samt Alzheimerforeningens svenske søsterorganisation Demensforbundet.

Borgmester Mikael Klitgaard siger til NORDJYSKE, at sagen skal drøftes i social- og sundhedsudvalget.

- Vi har fået gode råd fra flere sider, og de indgår i vore overvejelser.

Mikael Klitgaard fortæller, at der ved seneste ældre-pakke blev bevilget flere millioner kroner til demens-området i Brønderslev, og det er penge, der er bevilget hvert år efterfølgende.

- Det var ikke et engangsbeløb, bemærker han.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...