Ansatte får 65.000 i erstatning i Fælledgård-sagen

Journalist og direktør stod bag skjulte optagelser på plejehjem. Nu skal de betale erstatning til ansatte.

Fire ansatte på plejehjem Fælledgården får nu tilsammen 65.000 kroner i erstatning, fordi en direktør og en journalist stod bag optagelser med skjult kamera, der krænkede deres privatliv, og som senere blev vist på landsdækkende tv i 2006.

Det slår Østre Landsret fast tirsdag, da "de viste optagelser forekommer konstruerede og iscenesat", lyder dommen, der giver de ansatte mellem 20.000 og 10.000 kroner hver.

- Det må lægges til grund, at sagsøgerne uanset sløringen af filmsekvenserne har kunnet genkendes af i hvert fald deres pårørende og bekendte, skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.

Filmselskabet Bastard Film fik en journalistpraktikant ansat på plejehjemmet, og det var denne, der filmede med skjult kamera. Fagforbundet FOA har sagsøgt filmselskabets direktør, Søren Steen Jespersen, og journalist Miki Mistrati, da de var ansvarlig for sammensætningen af optagelserne.

Landsretten mener, at optagelserne, som blev vist i DR-magasinet Søndag, er sket på direktørens og journalistens initiativ og med instrukser, så praktikanten ikke er erstatningsansvarlig.

- De sagsøgte havde en særlig pligt til at sikre, at optagelserne gav et korrekt og retvisende billede af de faktiske forhold, og de havde anledning til at betinge sig, at op­tagel­serne ikke efterfølgende blev benyttet på en unødigt krænkende måde som sket.

- Landsretten finder, at de sagsøgte har udvist en adfærd af en sådan grovhed, at de er erstatningsan­svarlige for de skete krænkelser, skriver Landsretten.

Formålet med optagelserne var at afsløre kritisable forhold på plejehjemmet, men Landsretten mener ikke, at målet helligede midlet i tilfældet Fælledgården, hvor de ansatte på plejehjemmet fik krænket deres privatliv.

Journalisten og journalistpraktikanten blev tidligere i Højesteret dømt til at betale 10 dagbøder af 500 kroner for overtrædelse af tavshedspligten. De filmede beboere på plejehjemmet blev tilkendt 50.000 kroner i erstatning.

Sagen om skjult kamera på Fælledgården har været en meget principiel sag, der har berørt skismaet mellem den journalistiske frihed til at afsløre kritisable forhold i samfundet på den ene side og privatlivets fred på den anden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.