Tyverier

Ansatte snydt for millioner i pensionsbonus

Cirka 500.000 danskere er blevet snydt - det er tyveri, mener HK

Cirka 500.000 danskere er blevet snydt for pensionspenge. Arkivfoto

Cirka 500.000 danskere er blevet snydt for pensionspenge. Arkivfoto

DANMARK:Op mod en halv million danskere har penge til gode hos deres arbejdsgivere, men de risikerer aldrig at få pengene at se.

Det skriver Politiken.

De berørte lønmodtagere har gennem flere år betalt for meget for eksempelvis forsikringer, der skulle udløse en sum penge ved dødsfald.

Præmien på deres forsikring er blevet trukket over lønnen, og ved årets afslutning har forsikringsselskaberne gjort regnestykket op. Hvis forsikringen har givet overskud, er pengene blevet betalt tilbage til virksomhederne, som har beholdt den såkaldte risikobonus selv.

På den måde har de ansatte betalt en overpris for deres forsikring, skriver Politiken.

- Det er tyveri

Fagforeningen HK Privat hjælper i øjeblikket medlemmerne med at få fat i risikobonussen og vurderer, at omkring en halv million lønmodtagere har penge til gode.

Pensionsselskabernes praksis med at udbetale til virksomhederne blev underkendt af Finanstilsynet i 2010. Fremover skal pengene gå direkte til lønmodtagerne.

- Det er tyveri. Folk kan se på lønsedlen, at et beløb trækkes til pensionen, og så går man ud fra, at pengene går til det. Man går ud fra, at man betaler, hvad det koster for de her forsikringer. Men det har været tilfældet, at man betaler en overpris i en lang række situationer. Folk må have en forventning om, at de får rådighed over de penge, de har betalt for meget, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat, til Politiken.

Virksomhedernes ansvar

Finanstilsynet pålagde ikke i 2010 virksomhederne at betale penge tilbage.

Blandt andet vurderede tilsynet, at det var næsten umuligt at vurdere, om bonusserne for eksempel er brugt på medarbejdergoder, eller hvem der konkret er berettiget til et beløb. Derfor bruger HK Privat i disse dage kræfterne på at oplyse medlemmer og tillidsfolk om problemstillingen og opfordrer til, at man går til firmaet eller pensionsselskabet for at høre, om der har været tale om, at man ikke har fået del i en risikobonus, skriver Politiken.

Selv om Finanstilsynets afgørelse ramte forsikrings- og pensionsbranchens muligheder for at lave aftaler, mener Forsikring og Pension, at ansvaret primært ligger hos de enkelte virksomheder.

- Vi betragter det som et spørgsmål mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Pensionsselskaberne kan ikke vide, hvilke aftaler der er mellem arbejdsgivere og lønmodtagere om bonusserne”, siger vicedirektør Carsten Andersen til Politiken og opfordrer de enkelte lønmodtagere til at undersøge eventuelle aftaler med deres arbejdsgivere.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.