Støvring

Ansigtsløft til kulturcenter

Polykarponat duer ikke i længden og facaden laves om

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ind mod gården er der stadig mulighed for at kigge ud fra stueetagen. Illustration: Cubo Arkitekterne

STØVRING:Byrådet godkendte torsdag aften, en ansigtsløftning til Rebild Kommunes nye kulturcenter i Støvring allerede inden, skovlen går i jorden. Der er flere gode grunde til, at facaden nu laves om siger kultur- og fritidschef Henrik Schou. En af de helt særlige træk ved det arkitektoniske forslag, som løb af med sejren i arkitektkonkurrencen var plastmaterialet polykarponat. - Der er ikke mange eksempler på, at materialet er brugt i byggeri, som har stået i nogle år, og som kan illustrere for os, hvordan materialet patinerer, siger Henrik Schou. Polycarponat skiftes ud Sammen med arkitekten fløj han derfor en tur til London, hvor det højisolerende plastmateriale har siddet på en balletskole siden 2003. - Der var simpelthen for mange slidskader både på overfladen og i samlingerne. I flere af de celler, som materialet er bygget op af, var fugten trængt ind, siger Henrik Schou. Efter turen til London var konklusionen klar. - Polykarponat er et kanonflot materiale, men det vil simpelthen ikke være ansvarligt at benytte et materiale, som vi ikke er overbevist om kan holde i længden, siger Henrik Schou. Sammensatte U-profiler i glas Som erstatning for det nu droppede plastmateriale har arkitekten fundet et profileret glasmateriale, som har mange af de samme designmæssige kvaliteter, giver samme isoleringsevne og bevare det særlige lysindfald, som lå til grund for valget af polykarponat i det oprindelige forslag. - Man kan forstille sig to U-profiler, der lægges mod hinanden og danner et luftrum i mellem sig. Hver enkelt element lukkes, så luften i mellem U-profiler er med til at isolere, forklarer Henrik Schou. Glasset kan ikke farves på samme måde som polycarponat. I stedet arbejdes der nu med farvede flader til at bryde glasfacaden flere steder. Facaden ændrer udseende På de oprindelige tegninger er der glas fra jord til tag på den del af facaden, der vende ud mod byen. Også det laves om, fortæller Henrik Schou. - Det sker i en erkendelse af vores forpligtelse til at bygge energirigtig og minimere energiforbruget i huset, siger Henrik Schou. "Svævende" overetage Ved at opbygge stueetage i højisoleret beton, kan energiværdien forbedres markant. Der vil blive et stort vindue i hjørnet, så det stadig virker transperent. Overetagen, som bygges op af de U-profilerede glas, bliver fremskydt, så de "hænger" ud over stueetagen. - Om aftenen, vil glasset ovenpå lyse op, og fremstår som et flyvende, arkitektonisk vartegn for Støvring, mener Henrik Schou.