Ansøgninger fra ledige bliver afvist af robot

Carlsberg og mange andre virksomheder lader computerprogrammer grovsortere jobansøgninger.

Ansøgninger fra ledige bliver afvist af robot

Dette er et "automatisk afslag". Sådan lød et mailsvar, da arbejdsløse Gabriel Cornea havde sendt en ansøgning til Carlsberg.

Forklaringen er, at Carlsberg har investeret i et computerprogram, som kan behandle og sortere jobansøgninger, skriver Avisen.dk.

Carlsberg er langt fra de eneste. Både private virksomheder og offentlige arbejdspladser benytter i stigende grad lignende programmer.

Selvom det sjældent fremgår direkte, at afslaget er automatisk, kan det sagtens være en maskines vurdering, der ligger til grund for et afslag.

Carlsberg beklager mailens ordlyd. Der er tale om en teknisk fejl, siger bryggeriets kommunikationsdirektør, Jens Bekke.

- Det er jo et uheldigt signal at sende og en uheldig måde at skrive til folk. Det vil ikke ske igen, siger Jens Bekke til Avisen.dk.

Hos flere andre virksomheder er en robot den eneste, der når at læse lediges ansøgninger, lyder det fra en række softwarevirksomheder.

- Det er en voksende trend både internationalt og i Danmark. Det er mere effektivt, og det er nemmere at sammenligne kandidaterne, siger Michael Lazik til Avisen.dk.

Han er direktør for den nordiske afdeling af firmaet Lümesse, der blandt andet har leveret en sorteringsrobot til Carlsberg.

For firmaerne er det billigere at lade en robot stå for grovsorteringen - især fordi mange arbejdspladser for tiden drukner i ansøgninger fra desperate ledige.

Men både Ældresagen og HK kritiserer tendensen. De frygter, at robotterne gør det nemmere for arbejdspladser at diskriminere ansøgere.

Mange af programmerne kan sortere og fravælge ansøgere på baggrund af for eksempel alder og køn.

- Virksomhederne skal passe på, for de risikerer at komme i strid med lovgivningen, hvis de tvinger ansøgere til at oplyse for eksempel alder og køn, siger Jeanette Hahnemann, souschef i HK's juridiske kompetencecenter til Avisen.dk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.