Ansvaret for skattesvindel for milliarder peger opad

Skatteministeriets top blev advaret om huller, der gjorde tyveri for milliarder muligt, viser nye oplysninger.

Jens Brøchner Foto: Scanpix/Dennis Lehmann

Jens Brøchner Foto: Scanpix/Dennis Lehmann

Hidtil er toppen af Skatteministeriet blevet friholdt i skandalen om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner.

Men en stor del af ansvaret for Danmarks største skattetyveri kan ende med at blive placeret hos netop den øverste ledelse i ministeriet. Det skriver Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i dokumenter, som viser, at Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, løbende blev orienteret om faren for svindel.

Desuden viser aktindsigten, at en afdelingschef tæt på departementschefen - Andreas Berggreen - i 2014 fik ansvaret for at holde øje med, om hullerne i systemet blev lukket.

Alligevel blev tyveriet af adskillige milliarder kroner først opdaget, da udenlandske kilder advarede Skat om, at noget var galt.

Det lykkedes således svindlere at lænse statskassen for adskillige milliarder kroner ved at udnytte svagheder, som ifølge Politiken var kendte.

I en kommentar til avisen skriver Jens Brøchner:

- Jeg kan ikke genkende billedet af, at jeg skulle have været advaret talrige gange. Hvis der havde været lamper, som blinkede, havde man jo grebet ind med det samme.

Fredag enedes et flertal i Folketinget om, at der skal gennemføres en uvildig advokatundersøgelse af sagen. Undersøgelsen skal vurdere, "om og i hvilket omfang der er sket fejl og forsømmelser i Skat og Skatteministeriet".

Både Skats egne revisorer, Rigsrevisionen og Kammeradvokaten har tidligere gransket udbyttesagen. Men der er endnu ikke placeret et entydigt ansvar.

Den kommende advokatundersøgelse vil også sætte fokus på departementschef Jens Brøchner og hans højre hånd, afdelingschef Andreas Berggreen. Og det er på tide, mener skatteadvokat Torben Bagge.

Han er desuden lektor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

- Jeg har hele tiden undret mig over, at der ikke har været ret meget fokus på departementet og de øverst ansvarlige embedsmænd, for her blev man jo orienteret om denne sag af systemets egne revisorer helt tilbage i 2010, siger Torben Bagge til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.