Danmark

Antallet af køer på græs styrtdykker

Selvom flere undersøgelser viser, at køer har det bedst i det fri, dykker antallet af køer, der kommer ud.

Antallet af køer på græs styrtdykker

Har man et idyllisk billede af danske køer, der i sommerhalvåret slår deres folder på frodige græsmarker, skuffer virkeligheden.

I dag kommer kun 25 procent af danske malkekøer på græs, mens det var tilfældet for 75 procent af køerne i 2003, skriver Politiken.

Tallene kommer fra Videncentret for Landbrug under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, som over for Politiken skønner, at antallet af køer på græs er faldet 10 procentpoint alene de seneste tre år.

- Det er en bekymrende udvikling, for der er flere indikatorer, der peger på, at køernes velfærd og sundhed er bedre, når de er på græs, sammenlignet med når de står på stald, siger Jan Tind Sørensen til Politiken.

Han er sektionsleder ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, og studier fra netop Institut for Husdyrvidenskab har vurderet, at køerne har en markant bedre velfærd, når de er på græs.

Det resultat bliver bakket op af flere internationale undersøgelser.

Samtidig viser forskning fra Aarhus Universitet, at køer i besætninger, der står inde hele året, har 46 procent større risiko for at dø eller blive aflivet end køer i besætninger, der går på græs om sommeren.

Næringsindholdet i mælk fra græssende køer er også bedre.

- I græs findes en fedtsyre, der hedder linolensyre, som er en gavnlig omega 3-fedtsyre og et stof, der hedder betacaroten, som er et forstadie til A-vitamin.

- Andelen af begge dele bliver væsentlig højere i mælken, når køerne går på græs, siger Mette Krogh, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.