Antallet af ledige falder i februar

Antallet af ledige falder fortsat. Men der vil gå et par år, inden ledighedskurven knækker, spår økonomer.

Antallet af ledige falder i februar

Antallet af ledige ligger på seks procent i februar, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er et fald på 500 fra januar til februar - nu er 158.400 uden job.

Ledigheden har været svagt faldende de sidste fire måneder. Men ser man på den over en længere periode, har den ligget stabilt. Siden januar 2010 har antallet af ledige ligget på mellem 5,9 og 6,2 procent af arbejdsstyrken, viser tallene.

- Ledigheden er nu faldet med godt 5000 personer over de seneste fire måneder. Det til trods for, at BNP-faldt med hele 0,9 procent i 4. kvartal 2012, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit, og fortsætter.

- Der endnu ikke er afgørende tegn på at økonomien for alvor er kommet op i gear her i starten af året. Væksten er således fortsat langt under de niveauer, der normalt er tilstrækkelige til at sikre en stabil udvikling i såvel beskæftigelsen som ledigheden.

Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, kalder det "stærkt glædeligt", at ledigheden faldt i februar. Han havde forventet en stigning på 1000 personer i lyset af det kraftige fald på 3100 personer i januar.

- Men det stabile ledighedsniveau har dog desværre ikke været udtryk for et stabilt arbejdsmarked. Beskæftigelsen er fortsat med at falde. Baggrunden for at ledigheden ikke er steget, er derfor primært, at arbejdsstyrken i stedet er skrumpet, siger han.

Steen Bocian forventer, at man sandsynligvis skal frem til 2014 eller 2015, for ledighedspilen reelt vil vende nedad.

Tore Stramer fra Nykredit påpeger, at man skal holde fast i, at ledigheden generelt tegner et for lyst billede af arbejdsmarkedets nuværende sundhedstilstand.

- Der har for eksempel været en markant trafik af personer fra beskæftigelse til uddannelsessystemet over de seneste år, hvilket har bidraget til at holde ledigheden nede, lyder det fra ham.

Hos Nykredit regner man med, et fortsat fald i beskæftigelsen på i omegnen af 15.000-20.000 personer over det kommende år.

- Det er derfor også vores forventning, at ledigheden vil stige et godt stykke ind i 2013. Det er samlet vores forventning, at ledigheden vil toppe i et niveau omkring 170.000 personer i sidste halvår af 2013, siger Tore Stramer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.