Danmark

Antallet af nybyggede huse rammer bunden

Aldrig før har man registreret så få byggerier af nye huse som i år. Boligøkonom kalder det en vild udvikling.

Antallet af nybyggede huse rammer bunden

Der bliver længere og længere mellem de nye huse i Danmark.

Siden man begyndte at tælle for 64 år siden, er der faktisk aldrig blevet bygget så få nye boliger som i 2013, skriver Politiken mandag.

9.500 nye boliger forventes at blive påbegyndt i år, viser tal fra brancheforeningen Dansk Byggeri. Det tal er udtryk for et historisk styrtdyk. I 2006 var tallet 34.600 huse.

Siden er byggeriet altså skrumpet ind til en fjerdedel.

- Vi er nede på et absolut bundniveau, hvor der kun er nogle pensionsselskaber, som bygger lidt i nogle havneområder. Ellers er der fuldkommen lukket, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri til Politiken.

Udviklingen får iagttagere i finansverdenen til at spærre øjnene op.

- Det er ikke en overdrivelse at sige, at boligbyggeriet er faldet ganske voldsomt. Det er en ret vild udvikling, vi er vidne til, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit til Politiken.

Finn Bo Frandsen har samlet tal, som går helt tilbage til 1949, og ikke et eneste år er der før blevet påbegyndt færre end 10.000 boliger.

Selv når han søger i de mere sparsomme data fra før Anden Verdenskrig, er der ingen tegn på, at byggeriet har været så lavt som nu.

Under Den Store Depression i 1930’erne lå byggeriet på næsten det dobbelte - i en tid, hvor der boede 2 millioner færre mennesker i Danmark.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.