Anti Doping Danmark-direktør om ny testmetode: Ikke optimal

Proceduren er anderledes end før for at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger under coronakrisen.

Danske atleterne kan igen få besøg af antidopingmyndighederne, der ellers ikke har testet den seneste måned på grund af coronakrisen. (Arkivfoto)

Danske atleterne kan igen få besøg af antidopingmyndighederne, der ellers ikke har testet den seneste måned på grund af coronakrisen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Anti Doping Danmark har igen sat gang i arbejdet med at teste atleter for, om de har forbudte stoffer i kroppen.

Men for at leve op til sundhedsmyndighedernes krav under coronakrisen foregår kontrollerne ikke på samme måde som før, og den nye metode er langt fra optimale.

Det siger direktør for Anti Doping Danmark Michael Ask til DR.

- Vores bil er punkteret, men lige nu kører vi videre på reservehjulet. Det er bedre, end hvis vi var gået helt i stå.

- Det gør vi, fordi vi fortsat er af den overbevisning, at det ikke er problemfrit, hvis vi skulle lave dopingkontrollerne, som vi gjorde tidligere, siger han.

Testsystemerne har været sat på standby den seneste måned, fordi coronakrisens sikkerhedsprocedurer og rejsebegrænsninger har gjort det vanskeligt at tage rundt til de danske atleter og teste.

Nu tager kontrollanter igen rundt og banker på døren hos atleterne. Men modsat tidligere venter kontrollanterne på den anden side af hoveddøren, mens der bliver afgivet en urinprøve bag en lukket toiletdør.

Selv om alle store sportsbegivenheder er aflyst i den kommende tid, betyder det ikke, at sportsfolk ikke kan profitere af at tage doping.

Studier viser, at effekten af anabolske steroider kan ses flere år efter, at man er stoppet med at tage dem. Også bloddoping med epo kan være til gavn uden for konkurrence.

Derfor har flere lande også fundet alternative metoder til at teste atleter under coronakrisen.

I USA har antidopingmyndigheden sat gang i et frivilligt testprogram, hvor atleter skal administrere blod- og urintest, mens de bliver overvåget digitalt af en dopingkontrollant via Facetime eller Zoom.

Norges antidopingmyndighed, Antidoping Norge (Adno), har lejet en autocamper og lavet den om til et mobilt testcenter, så de norske atleter stadig kan blive tjekket.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.