Danmark

Antibiotikaråd: Antibiotika skal gemmes til det værste

Skrækscenariet om resistente bakterier uden mulig behandling er trængt ind hos læger og patienter, siger læge.

Antibiotikaråd: Antibiotika skal gemmes til det værste

Der er voksende erkendelse hos både patienter og praktiserende læger af, at antibiotika skal man kun bruge, når det er strengt nødvendigt og ikke for en sikkerheds skyld.

Det siger praktiserende læge og medlem Antibiotikarådet Michael Dupont på baggrund af nye tal, der for første gang i 10 år viser et fald i udskrivningen af antibiotika hos de praktiserende læger.

To procent mindre antibiotika udskrev de praktiserende læger i 2012 i forhold til 2011, viser tallene fra Statens Serum Institut.

Antibiotikarådet blev nedsat i 2010 i konsekvens af et konstant stigende forbrug af antibiotika til både mennesker og dyr og dertil hørende voksende problemer med resistens overfor vigtig antibiotika.

- Derfor er det rigtigt positivt at se, at mine kolleger tager nye skrappere retningslinjer til sig, som Sundhedsstyrelses kom med sidste år.

- Tallene viser nu efter en lang årrække med stigning et betydeligt fald, og jeg håber, vi kan fortsætte tendensen de kommende år, siger Michael Dupont.

Selvom de praktiserende læger fortsat oplever patienter, der kræver medicin, der virker i en fart, så ser de også i stigende grad det modsatte.

- Der er også flere patienter i dag, der nærmest modsætter sig antibiotikabehandling, også selvom der er behov for den.

- Der er kommet en øget årvågenhed overfor antibiotika og overfor skrækscenariet om, at vi risikerer en dag at stå uden livsnødvendig behandling af for eksempel meningitis og lungebetændelser, der så pludselig bliver dødelige sygdomme, siger Dupont.

Han mener også, at der er områder, hvor det fortsat er muligheder for at mindske et eksisterende overforbrug af antibiotika. Det gælder for eksempel lidelser i de øvre luftveje, øjenbetændelse og mellemørebetændelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst