Antidoping-direktør: Brændende behov for forandring i Wada

Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask ønsker større uafhængighed og gennemsigtighed i Wada.

Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask og 17 andre ledere i antidopingorganisationer bakker udøvere op i deres utilfredshed med Wada. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask og 17 andre ledere i antidopingorganisationer bakker udøvere op i deres utilfredshed med Wada. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Der er plads til forbedring i Det Internationale Antidopingagentur, Wada. Sådan har det lydt fra både nuværende og tidligere internationale sportsudøvere.

De har blandt andet mistet tillid til Wada på grund af måden, som agenturet har behandlet den systematiske dopingbrug i Rusland på.

De utilfredse røster får opbakning fra ledere i 18 antidopingorganisationer (Nado), herunder Anti Doping Danmark, der ved et møde om emnet i Paris i den forgangne weekend var repræsenteret ved direktør Michael Ask.

Han understreger behovet for at arbejde for et styrket Wada.

- Jeg tror på, at Wada er den rette organisation til at stå i spidsen for den internationale antidopingindsats. Men der er et brændende behov for forandring, siger Michael Ask i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Behandlingen af Ruslands systemiske doping har vist, at Wadas nuværende konstruktion er sårbar over for politisk indflydelse fra såvel nationer som Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- Der er derfor behov for større uafhængighed og gennemsigtighed, men også for at inddrage flere af de aktører, som til daglig er en del af antidopingindsatsen, eksempelvis udøverne og de nationale antidopingorganisationer.

De 18 Nado-ledere vil fortsat arbejde for et grundigt eftersyn af Wadas ledelse og genskabe organisationens tillid blandt udøvere og i offentligheden, lyder det i en samlet udtalelse.

De erklærer deres fulde opbakning til de utilfredse udøvere.

- Mens andre måske ikke lytter til jeres bekymringer og løsninger til at forbedre Wadas ledelse og forvaltning, ønsker vi at gøre det klart, at vi antidopingledere gør. Vi står samlet med jer.

- Vi hører og deler jeres bekymringer, og vi står sammen med jer hele vejen i bestræbelserne for at forandre Wada, så organisationen respekterer jeres rettigheder og træffer beslutninger i den rene idræts interesser, lyder det.

Udtalelsen er underskrevet af Nado-ledere fra Australien, Canada, Danmark, England, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Japan, New Zealand, Norge, Polen, Schweiz, Singapore, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.