Appetit på jobbet

NORDJYSKE allierede sig med et par eksperter for at vurdere en række store kantiner

AALBORG:En ung mand kommer ned med en håndfuld japanske kærlighedsfrugter til sine kolleger ved bordet. De har lige stillet tallerknerne med den lilla delfin fra sig og nu vil de lige slappe af til lidt dessert. Stedet Sonofons kantine på Skelagervej i Aalborg i primetime, klokken 11.45. Et lyst og indbydende sted, hvor man tilsyneladende kunnne tabe en kærlighedsfrugt på gulvet og spise den bagefter. NORDJYSKEs medbragte ekspert, Mikele Volpi, der til daglig er kok på restaturanten San Giovanni i Aalborg, er imponeret over Sonofons kantine. - Det er meget stort i forhold til, hvad man er vant til i kantiner, hvor der måske er to stykker forkølet pålæg og en eller anden gammel lun ret. Men det er altså professionelle kokke, der står og tilbereder maden. Der er kræset om det her, siger Mikele Volpi efter at have været en tur forbi buffeten i parcelhus-størrelse. Han glæder sig især over det "kæmpe udvalg" og de gode muligheder for at spise en fedtfattig frokost. Derfor er han heller ikke fedtet med roserne, når det kommer til det ernæringsmæssige. - Det smager virkeligt godt. Og hvis man vil ernære sig korrekt, er der ingen problemer her, siger han og henviser blandt andet til de forskellige brødsorter og den varierede salat. Han sætter også pris på det enkle betalingssystem. Medarbejderne går rundt med ID-kort om halsen, og når de kommer ind i kantinen skal kortet blot køres igennem en kortlæser, og så er det værsgo at gå i gang med retterne. Skilte med fed mad Hos Siemens i Nørresundby betaler de ansatte også frokosten direkte over lønnen. Her er der også tale om en moderne kantine, hvor der er lige så mange ting at vælge imellem, som der er berusede unge i Løkken en lørdag aften i juli. - Kantinen er flot, og der er et stort og varieret udvalg. I salatbaren er der ikke bare iceberg, men en masse forskellige slags salat. Og så er der oste, der med smag og fylde. Det er en god detajle, at der er skilte, der viser fedtindholdet i de enkelte retter, fordi det er ikke altid gennemskueligt, siger Morten Nielsen, der til daglig driver Mortens Kro i Aalborg. Denne dag er han dog med NORDJYSKE ude for at give en professionel vurdering af kantinerne på en række store virksomheder. Ærter i tørretumbler Et andet sted, som patruljen besøgte dennne middag, er den store kantine på Sygehus Syd. Ifølge Morten Nielsen er der tale om en mere traditionel og industriel kantine, hvor det meste af maden er præfabrikeret. Her er der ikke er gjort så meget for tingene som i de smarte og strømlinede kantiner. Morten Nielsen løber hurtigt gennem sygehusets buffet. Som en ernæringsmæssig duracell-kanin, bliver han ved og ved med at kommentere de enkelte ting. - Her ser vi nogle ærter, der ser ud som om de har været udsat for en tørretumbler. Og her er der en kødret, som en gennemsnitlig dansk 7.-8. klasse kunne have lavet mindst lige så godt - med en meljævning som gør at den næsten bliver geleagtig. Og her er der en meget meget klassisk salat, som er enhver pizzabar værdig. Den hurtigtsnakkende kok mener, at "det er sparsomt med mulighederne for at blive ernæret korrekt" i kantinen på Sygehus Syd. For Ivy Modrau, der er læge på sygehuset, er kantinemaden heller ikke den store kulnariske oplevelse. - Hvad skal jeg næsten sige. Det er ikke ret sundt. Det er er ikke ret spændende, men det er mad, og det er nemmere end madpakken, siger hun. Mindre fedt Men man skal jo som bekendt skrabe sne af sine egne fliser først, og da NORDJYSKE Medier samtidig er en af byens store arbejdspladser, tog kantine-patruljen også forbi NORDJYSKEs kantine på Langagervej. Der er en buffet med forskellige varme retter og en salatbar som et middelstort skrivebord. Mikele Volpi er tilfreds med kvaliteten, men han savner lidt flere fedtfattige retter. - Det er en ganske udmærket frokostbuffet, men det er lidt præget af nogle tunge sager. Personligt ville jeg nok vælge nogle andre retter - måske med lidt mere fisk, siger Mikele Volpi fra San Giovanni. - Jeg spiser kun hernede en til to gange om ugen, fordi når jeg laver madpakker til resten af familien, bør jeg også selv spise en madpakke. Men jeg synes også, at der er for lidt udvalg i kantinen. Jeg ville gerne have en salatbar, der var dobbelt så stor, siger Lise Russell fra tegnestuen på NORDJYSKE Medier. Kantine-rundturen viser en klar forskel i kantinernes kvalitet, men det økonomiske er en vigtig ting at holde sig for øje. Hos Sonofon i Aalborg bruger de cirka fire millioner kroner på kantinedriften - og det er oven i medarbejdernes egen betaling. Men det betyder så også, at de ansatte kan nappe en japansk kærlighedsfrugt til dessert.