Udland

Apple dømt for fusk med priserne på e-bøger

It-giganten Apple er blevet dømt for at have samarbejdet med bogforlag for at hæve priserne på e-bøger.

Apple dømt for fusk med priserne på e-bøger

I en dom, der kan afgøre, hvordan e-bøger fremover vil blive solgt på internettet, har en dommer ved en føderal domstol i USA onsdag fældet it-giganten Apple for at have indgået en aftale med fem bogforlag om at hæve detailpriserne på e-bøger.

I dommen hedder det, at Apple op til lanceringen af firmaets iPad i 2010 fik hævet priserne.

Firmaet samarbejdede angiveligt med fem bogforlag. Planen var ifølge dommeren at sætte en stopper for konkurrenten Amazon.com, som solgte e-bøger meget billigt.

Ifølge dommer Denise Cote blev der i sagen fremlagt "overbevisende beviser" om, at Apple har spillet en "central rolle" i samarbejdet om at hæve priserne.

- Apple valgte at slå sig sammen med forlagene for at hæve priserne på e-bøger, og Apple udstyrede forlagene med midlerne til at gøre det, siger Cote ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Uden Apples orkestrering af denne sammensværgelse ville det ikke være lykkedes, tilføjer hun.

De fem tiltalte forlag var ikke med i retten - de har alle valgt at indgå et forlig på i alt 166 millioner dollar - lige knap en milliard danske kroner.

Apple afviser dommen, som firmaet nu appellerer.

- Apple har ikke konspireret med at hæve priserne på e-bøger, og vi vil fortsætte kampen mod disse falske beskyldninger, siger en talsmand fra Apple ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi har ikke gjort noget galt, og vi vil appellere dommerens beslutning.

Ifølge dommeren har Apples påståede samarbejde med bogforlagene resulteret i, at en hel del e-bøger steg fra Amazon-prisen på 9,99 dollar til både 12,99 og 14,99 dollar.

En del af bevismaterialet i sagen er udtalelser fra Apples afdøde medstifter Steve Jobs, der ifølge Reuters er citeret for at sige, at han ville "skabe et marked for e-bøger til 12,99 og 14,99 dollar".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.