Apple iPad Air 2 - Forfinet til fingerspidserne

Apple iPad Air 2 er ingen revolution, men den er alligevel det bedste, man kan finde på tablet-markedet

Arkivfoto <i>Foto: Daniel Bygballe</i>

Arkivfoto Foto: Daniel Bygballe

HELE LANDET: Det er ikke fordi, der er så mange overraskelser. På sin vis er det klassisk Apple hele vejen igennem. Bevares, det var også Apple, der fik ført tablets frem i verden, og derfor er det nok meget naturligt, at Apples nyeste skud på stammen føles så familiær. Det ER en iPad. Det er ikke en nytænkning af hele konceptet, det er en forædling af det. Og det virker godt.

iOS 8.3 er ude med dansk Siri-understøttelse

Apple er måske det firma, der deler vandene mest blandt tech-fans, men det er ikke til at komme uden om, at der kommer gode produkter ud af hovederne på folkene i firmaet. Et af dem er Apple iPad Air 2, som udmærker sig på en række punkter.

Den er tynd, den er let, den er kraftfuld, den har det hele og så lidt til på de fleste områder. Jeg kan lige så godt sige det med det samme - det bliver en god karakter.

Klassisk Apple

Det er tydeligt, at det er Apples designstil, der er tale om, så snart man ens blik rammer tabletten - meget naturligt, når det nu er et Apple-produkt. Ingen hårde kanter og et afdæmpet udtryk er hvad iPad Air 2 lægger for dagen, og familieligheden med iPhone 6 og iPhone 6 Plus er slående.

Om man er til looket med den afrundede blanding af metal og glas er selvfølgelig op til en selv - jeg synes det spiller, og det spiller på et højt niveau. Det føles også ganske naturligt at sidde med tabletten både vandret og lodret. Her spiller den lave vægt på 437 gram også ind.

Apple udgiver iOS 8.4 beta med ny musikoplevelse

Man må også give Apple, at TouchID virker upåklageligt. Det er meget driftsikkert og har låst mig ind så godt som hver gang uden problemer.

Man må også sige, at prisen er klassisk Apple, og at den ligger i den høje ende for en tablet. Der er 16, 64 eller 128GB lagerplads og så kan iPad Air 2 fås som wifi-only og med 4G. Det er mig en gåde, hvorfor Apple valgte at beholde 16GB-modellerne i stedet for 32GB, men uanset hvad, så skal man til lommerne, hvis man vil have en af den nyeste generation iPad.

Leger med de store

Apple var meget stolte af deres A8X-chip, der ligger i maven og trækker i trådene i iPad Air 2, og det er der god grund til. Tabletten emmer af power, når der blændes op for tunge 3D-spil, og man finder ikke tøven. Det viser en masse af de såkaldte benchmarks også.

Kender man ikke til disse tests, så er de lavet til at få en måling af, hvor meget en elektronisk enhed kan præstere i rå power. Og her ligger iPad Air 2 relativt tæt på nogle laptops.

Video afslører nyt iPad mini design

Vi er ikke der, hvor iPad Air 2 og Apple A8X skal til at erstatte gamer-laptops. Men har man eksempelvis en arbejdscomputer, der kun skal laves research på nettet og så ellers tastes ind i Word, så er det meget interessant. Kunne man spare laptoppen væk og gå all-in på iPad?

Jeg fik udstyret mig selv med et Bluetooth-tastatur og satte mig ellers for at prøve et skifte. Og jeg blev positivt overrasket.

Mediemaskinen

Selvfølgelig har jeg haft i baghovedet, at Apple iPad Air 2 er en tablet. Derfor skal den også bedømmes som en tablet, når den tid kommer, men det har været interessant med det anderledes perspektiv.

Både tablets og laptops bliver brugt som mediecentre, og her klarer iPad Air 2 sig særdeles godt. Skærmen er, som sædvanlig fristes man til at sige, en fornøjelse at kigge på med klare farver, der ikke er overgearede, og gode kontraster.

Apple: slut med anti-virus og malware apps til iOS

Apple er som bekendt ikke gået med i pixel-kapløbet, og går man tæt på, så er det til at se, at skærmen er lavet af en masse små pixels. I praksis er der dog ingen individuelle pixels i sigte, og der er ingen problemer med lange sessioner af Netflix’ House of Cards.

Lydsiden er også ganske glimrende med de to højtalere, der skyder lyd ud af bunden af tabletten. Der er både okay kvalitet og power at finde i højtalerne, men de er som nævnt samlet i bunden. Feinschmeckere vil ikke være imponerede, men det går til de fleste dagligdagsformål.

Det er tvivlsomt, om Apple nogen sinde vil finde en måde at forene dette ønske med designstrategien, men en frontvendt højtaler i hver ende af tabletten ville gøre underværker for oplevelsen, når man skal se sin yndlingsserie eller store blockbuster. Mit test-eksemplar havde også lidt tendens til at vibrere relativt meget selv ved beskeden volumen.

Apple skød Oscar-reklame med iPad Air 2

Med til mediedelen hører også det med at skabe medier - primært billeder. FaceTime-kameraet er, hvad det nu er. Det skal ikke bruges til det store, men kameraet på bagsiden er blevet bedre. Det er langt fra iPhone 6 og iPhone 6 Plus, men det er brugbart. Hvis man altså kan holde til de skæve blikke der følger med, når man tager billeder med en iPad.

Den kraftfulde processor gør også, at det bliver muligt at arbejde lidt mere med foto og videoredigering på farten - det er dog ikke noget, jeg selv har prøvet.

Produktiviteten er stor - i teorien

Laptops er smarte, fordi man kan tage dem med og arbejde på farten. Det samme gør sig gældende for tablets. Det kan de, fordi de kører på batteri, og derfor er det vigtigt, at der er nok saft i bateriet til at holde gang i maskineriet, og her klarer iPad Air 2 sig godt.

Som arbejds-laptop med primært Word-brug krydret med Bluetooth-tilslutning til et tastatur og lidt surfen holder iPad Air 2 cirka 10 timer på en enkelt opladning - ligesom Apple lover. Det er bestemt i den pæne ende om man så snakker tablet eller laptop.

Apple Watch Sport udsættes for stor ridsetest

Jo mere man giver enheden intensive opgaver, vil batteritiden selvfølgelig falde foholdsmæssigt, men de mange brugere, der har den liggende på bordet i nogle dage ad gangen vil ikke blive skuffede.

Klar skærm, lang batteritid, muligheden for at tilslutte et tastatur - det lyder godt for produktiviteten, og det er det også. Der mangler bare noget. Og det er nu, vi bevæger os ud over iPad’ens kerneområder - bær over med mig.

For at starte med noget, der også gør sig gældende for tabletten, så er det ikke så ligetil at skifte mellem apps på en iPad eller mobile enheder generelt. Det bliver især tydeligt, hvis man prøver at bruge en iPad som laptop, hvor man ikke kan have en hjemmeside med oplysninger åben ved siden af ens tekstdokument. Der skal skiftes frem og tilbage, og det bliver irriterende længden.

Det samme gør sig gældende omkring brugen af en mus eller manglen på samme. Det er først, når man ikke har den, at man virkelig lægger mærke til, hvor meget man savner den. Hurtig markering af tekst, skift mellem vinduer og højreklik er overraskende svært at leve uden, hvis man spørger mig.

Årets Apple-event, WWDC, finder sted 8. juni

Når det så er sagt, så kan det faktisk lade sig gøre at skifte laptoppen ud med en iPad og få et nogenlunde resultat. Denne anmeldelse er skrevet fuldstændig uden hjælp fra en laptop - det er kun iPad. Der er valg, der skal tages, for der er af gode grunde ikke samme udvalg af programmer, som findes til laptop. Skærmens størrelse er også fastsat, men et trick er at bruge iPad’en i højformat til tekstbehandling, så gør det ikke så meget. Nogle vil absolut synes, det er en fin løsning, andre kan ikke leve uden mus og det fulde Football Manager eller Call of Duty.

Fantastisk tablet

Som jeg lagde ud med, så får man en virkelig god tablet i hænderne, hvis det er en iPad Air 2. Der er alt, hvad man regnede med, og det spiller godt sammen. Der er skønhedsfejl som en lettere vibrerende enhed, når højtalerne kører, men det er ikke noget, der kan rykke meget ved den endelige karakter.

Det at bruge en iPad Air 2 som laptop, er muligt. Er det hver dag hele dagen, så er det mit bud, at man vil blive træt af det, men et par dage under konferencen for arbejdet, så ville jeg godt kunne springe en laptop over. Hvor grænsen ligger, må man mærke efter i sin egen mave.

Tidligere Apple-medarbejder fortæller om giftigt arbejdsmiljø

Manglerne som laptop skal dog ikke gå ud over karakteren til iPad Air 2, som har været ude et stykke tid efterhånden. Selvom den ikke er dugfrisk længere, så føles den stadig som om den er helt på højde med udviklingen, og det er en meget stor kvalitet ved elektronik, der meget hurtigt kan føles forældet.

Det er en af grundene til, at jeg ikke kan andet end at give Apple iPad Air 2 fuldt hus - 6 ud af 6 stjerner.

Specifikationer iPad Air 2

Mål: 240x169x6,1mm, 437 gram

Display:9,7” display, 2048x1536 opløsning, 264 PPI

Kamera: 8 MP f/2.4 optik, 1,2 MP frontkamera. Full HD video 30fps, 120fps slow-motion

Ydelse: Apple A8x tri-core 1,5 GHz, PowerVR grafik, 2GB RAM

Lagerplads: 16/64/128GB

Software: iOS 8

Batteri: 7340 mAh

Øvrigt: Touch-ID, Apple Pay, fås i sølv, guld eller space gray

Pris: fra 3799 kr. til 6399 kr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.