Udland

Apples første computer solgt for 2 millioner

To millioner kroner måtte en anonym køber hoste op med for at sikre sig Apples første computer på en auktion.

Apples første computer solgt for 2 millioner

En sjælden og stadig brugbar Apple 1 computer fra 1976 blev fredag solgt ved en auktion af Sotheby's for 374.500 dollar (2,2 millioner kroner). Det er mere end 500 gange så meget, som den oprindelige pris.

Computeren er en af bare en håndfuld stadig fungerende eksemplarer af Apples allerførste computer. Det var ventet, at computeren ville indbringe omkring knap 150.000 dollar (900.000 kroner).

Apple 1 blev konstrueret og håndbygget af Steve Wozniak. Hans ven Steve Jobs fik ideen om at prøve at sælge computeren. For at finansiere prototypen måtte Jobs sælge sit folkevognsrugbrød, mens Wozniak måtte af med sin HP-65 regnemaskine.

De to Apple-grundlæggere kunne fremvise det nye vidunder i juli 1976 i Homebrew computerklub i byen Palo Alto i Californien.

Med i handlen får køberen den originale brugsvejledning og en lærebog om programmeringssproget BASIC. Apple 1 blev i sin tid solgt uden skærm og strømforsyning.

To interesserede købere kæmpede om at få fat i den første personlige computer, der gjorde det muligt for brugeren at skrive på et tastatur og benytte simple programmer. Budkrigen endte med en sejr til en anonym køber.

Ifølge Sotheby's er der omkring 50 originale Apple 1-computere tilbage i verden, hvoraf kun seks stadig virker.

Apple 1 var en af de første personlige computere på det offentlige marked. Den blev udbudt til salg i 1976 i til en pris på 666,66 dollar, fordi Wozniak elskede tal, der blev gentaget.

Computeren var forsynet med en CPU på 1 MHz og havde en hukommelse på 4 KB, som kunne udvides til 8 KB eller 48 KB ved hjælp af udvidelseskort.

/ritzau/Reuters