Apples skattefordel i Irland kommer under EU's lup

EU-Kommissionen indleder undersøgelser af fordelagtige skatteforhold for Apple i Irland og Starbucks i Holland

EU-Kommissionen har onsdag åbnet en formel undersøgelse af de fordelagtige skatteforhold for den amerikanske it-gigant Apple i Irland, kaffekæden Starbucks i Holland og af de italienske bilfabrikker Fiats finans- og handelsafdeling i Luxembourg.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen, som gør opmærksom på, at selve undersøgelsen ikke i sig selv er udtryk for, at der er noget galt med landenes skattesystemer.

Men kommissionen vil have flere detaljer om mulighederne for skatteplanlægning, inden den afgør, om det er i strid med EU's statsstøtteregler.

De to kommissærer, der er involveret i sagerne, lægger dog ikke skjul på deres alvor.

- I den aktuelle kontekst med stramme offentlige budgetter er det særligt vigtigt, at store multinationale virksomheder betaler deres rimelige andel i skat.

- Ifølge EU's statsstøtteregler kan nationale myndigheder ikke indføre regler, der giver udvalgte virksomheder lov til at betale mindre i skat, end de skulle, hvis medlemslandenes skatteregler blev håndhævet på retfærdig og ikke-diskriminerende vis, siger konkurrencekommissær Joaquìn Almunia.

Samtidig understreger EU's skattekommissær, Algirdas Semeta, at retfærdig konkurrence er afgørende for sammenhængskraften på EU's indre marked, for landenes økonomi og for, at alle virksomheder kan arbejde ud fra samme regler.

- Det er vores sociale og økonomiske model afhængig af, og vi må gøre, hvad vi kan, for at forsvare det, siger Semeta.

Den formentlig største af de tre sager handler om Apples forhold i Irland.

It-giganten kom for alvor i mediernes søgelys sidste forår, da et udvalg i det amerikanske senat beskyldte Irland for at give Apple særligt gunstige skatteforhold, som gjorde det muligt for virksomheden at slippe med meget lav skat for sine selskaber i en række lande.

Ifølge det amerikanske senats udvalg for efterforskning har Apple gennem fire år undgået at betale skat af 44 milliarder dollar. Det skal blandt andet være sket ved at kanalisere en stor del af koncernens overskud igennem et datterselskab i Irland.

Ifølge efterforskerne har Apple en speciel aftale med Irland, der lader Apple betale blot to procent af overskuddet i skat.

Den irske regering har på det bestemteste afvist, at den gør noget galt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.