Udland

Arabisk Liga kræver FN på banen i Syrien

Den Arabiske Liga kræver, at FN gør mere for, at Syrien overholder en fredsplan og våbenhvile.

Arabisk Liga kræver FN på banen i Syrien

Alarmeret over endnu 27 dræbte kræver Den Arabiske Liga, at FN forstærker indsatsen for at få den syriske ledelse til at overholde en aftalt våbenhvile.

Det skete ved et møde i ligaens ministerkomité i Doha i Qatar lørdag.

Samtidig advarer den internationale mægler for Syrien, Kofi Annan, om, at den tiltagende sekteriske vold er på vej til at føre til en reel borgerkrig i Syrien.

Det er Annan, der har udarbejdet og aftalt våbenhvilen med de stridende parter i Syrien.

- Risikoen for en borgerkrig for fuld styrke stiger dag for dag. Situationen er kompliceret. Men det største ansvar har præsident al-Assad, sagde Kofi Annan til de arabiske udenrigsministre.

De arabiske ministre opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at "påtage sig sit ansvar" i henhold til FN's charter kapitel syv for at få de stridende parter til at overholde Annans våbenhvile.

- Vi beder desuden Annan om at sætte en tidsfrist for sin fredsmission, da det er uacceptabelt, at massakre og blodsudgydelser fortsætter, hedder det i erklæringen fra de arabiske ministrene.

FN's Sikkerhedsrådet kan i henhold til kapitel syv gribe ind med militær magt som svar på trusler, der truer international fred.

De arabiske ministre kræver ikke udenlandsk militær indgriben, men kræver foreløbig "ikke militære aktioner", og henviser til Annans fredsplan, der kræver totalt stop for væbnede aktioner og forhandlinger mellem de stridende parter.

Sikkerhedsrådet er hidtil kun blevet enige om at sende cirka 300 observatører til Syrien for at overvåge arbejdet med at gennemføre våbenhvilen.

Alle andre former for indgriben i Syrien er forhindret af Rusland, der mener, at parterne selv skal løse krisen.

/ritzau/AFP