Udland

Arabiske naboer lykønsker Egyptens ny leder

I Gaza jubler Hamas over Mohamed Mursis sejr i Egypten. Israel forventer, at Egypten overholder fredsaftale.

Arabiske naboer lykønsker Egyptens ny leder

Arabiske ledere og regeringer hilser søndag resultatet af det egyptiske præsidentvalg velkomment, efter det stod klart, at Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab bliver Egyptens første præsident, der er valgt ved en fri afstemning.

I Gazastriben, der grænser op mod Egypten, og hvor Hamas-bevægelsen sidder på magten, blev valgresultatet fejret med jubel og skud i luften.

- Valgsejren er et historisk øjeblik og en ny æra i Egypten, siger Mahmoud Zahar fra Hamas, der udspringer af Det Muslimske Broderskab.

Zahar betegner Mursis valgsejr som "et nederlag for normaliseringsprogrammet og sikkerhedssamarbejdet med fjenden", siger han med henvisning til Israel.

Fra det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden lyder der ligeledes en lykønskning.

I Israel siger den konservative premierminister, Benjamin Netanyahu, at han respekterer den demokratiske proces og udfaldet af præsidentvalget i Egypten.

Netanyahu tilføjer, at han forventer, at det nye styre i Egypten vil overholde den fredsaftale, de to lande indgik i 1979.

- Israel forventer et fortsat samarbejde med den egyptiske regering på baggrund af fredsaftalen mellem de to lande, som er i de to folks interesser, og som bidrager til den regionale stabilitet, lyder det i en udtalelse fra Netanyahus kontor.

Mursi har under valgkampen sagt, at han vil overholde fredsaftalen med Israel - på betingelse af, at Israel også overholder den.

Også De Forenede Arabiske Emirater byder Mursis sejr velkommen og udtrykker håb om, at den kan føre til stabilitet i det folkerige arabiske land.

Emiraterne "respekterer det broderlige egyptiske folks valg på deres vej mod demokrati".

/ritzau/AFP