Arbejdsgiverne: Skær i kontanthjælpen over tid

Dansk Arbejdsgiverforening lægger op til en strammere kurs over for personer på den offentlige støtte.

Arbejdsgiverne: Skær i kontanthjælpen over tid

Sænk satserne, indfør loft over kontanthjælpen og sving den økonomiske pisk, hvis de ledige ikke vil arbejde.

Sådan lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som fremlægger otte konkrete forslag til en kontanthjælpsreform. Hovedbudskabet fra DA er, at det skal kunne betale sig at tage en uddannelse og trække i arbejdstøjet.

- Det nuværende kontanthjælpssystem fastholder katastrofalt mange unge, siger administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen.

- Ligesom det indeholder ydelser for par, der er så høje, at det dårligt kan betale sig for den ene at tage imod et job - uanset om det er et job til mindsteløn eller 30.000 kroner om måneden, tilføjer han.

Kommunerne bør ifølge DA overveje, om satserne skal sænkes med 20 procent efter seks måneder på kontanthjælp. Og alle satser skal automatisk falde med 10 procent efter to år i kontanthjælpssystemet.

Arbejdsgiverne vil også have en maxgrænse for kontanthjælpen, og arbejdsløshedsdagpengene bør derfor altid være højere end kontanthjælpen, lyder det.

- Det er ufornuftigt, at det ikke for alle kan betale sig at forsikre sig mod ledighed gennem medlemskab af en a-kasse, og det er uacceptabelt, at der ikke for alle er en økonomisk tilskyndelse til at arbejde til mindstelønnen, siger Jørn Neergaard Larsen.

DA foreslår også, at kontanthjælpen for unge under 30 år, der ikke har børn, bør være på samme niveau som SU'en. På den måde kan det betale sig for de unge at arbejde frem for at blive på kontanthjælpen, mener DA.

Arbejdsgiverne ser desuden gerne, at regeringen skærper sanktioner over for ledige, som ikke vil arbejde. Et forslag, som regeringen allerede planlægger at tage med i det samlede udspil til en reform af kontanthjælpen, som ventes inden for kort tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.