Arbejdsgivernes brodne kar undergraver samfundet

Østeuropæiske arbejdere ansættes med løn helt ned til 9500 kr. pr. måned

Fagforeningerne har opbakning fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv til at kæmpe mod social dumping. Arkivfoto

Fagforeningerne har opbakning fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv til at kæmpe mod social dumping. Arkivfoto

KØBENHAVN:9500 kroner om måneden for en bulgarer, 13.500 for en rumæner og 14.200 for en ukrainer.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumenterer indtægtsniveauet for forskellige nationaliteter, der arbejder en kortere periode i Danmark. Det skriver Avisen.dk.

På listen over nationaliteter, der tjener mindst, hører otte ud af ti til i Østeuropa.

Social dumping

Danmarks største fagforbund 3F langer ud efter de arbejdsgivere, som ansætter østeuropæerne til de lave lønninger:

- Vi kan se en klar tendens til, at der er meget store problemer med social dumping i forhold til korterevarende ansættelser.

- Der er arbejdsgivere, der udnytter udenlandsk arbejdskraft i en kortere periode - eksempelvis inden for det grønne område, rengøring eller byggeri, siger formand Poul Erik Skov Christensen til Avisen.dk.

Undersøgelsen viser, at det hovedsageligt er østeuropæere, som skraber bunden af lønstatistikkerne, mens de arbejder i Danmark.

Lønnen er opgjort som medianlønninger - altså de mellemste lønninger - og giver ifølge økonomerne det mest retvisende billede af den almindelige migrantarbejders vilkår.

9500 kroner om måneden

Det laveste niveau findes for bulgarere, som tjener 9500 kroner om måneden. Det er 20.500 kroner mindre end medianlønnen for en dansker, som ligger på 30.000 kroner. Og samtidig langt under overenskomstniveau, uanset branche.

- Der må ikke herske tvivl om, at uanset om man er dansker eller udlænding, skal man have den løn og de arbejdsvilkår, der står i overenskomsten, når man arbejder i Danmark, siger næstformand i LO Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Arbejdsmarkedschefen i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen, er utilfreds med ”de brodne kar” blandt arbejdsgiverne, der undergraver flertallets muligheder for at drive forretning på ordentlige vilkår.

Han opfordrer derfor fagbevægelsen til at bekæmpe problemet.

- Hvis der findes nogle virksomheder, der ikke har orden i betalingen til deres ansatte, så har fagbevægelsen alle muligheder for at gøre noget ved, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.