Arbejdsløse søger joblykke i udlandet

Flere danskere tager dagpengene med til andre EU-lande og søger job, og mange har held med flytningen.

Arbejdsløse søger joblykke i udlandet

Stadig flere danske arbejdsløse vender jobcentrene ryggen og prøver lykken i udlandet. Sidste år valgte 1108 danskere at benytte deres ret til at tage tre måneders dagpenge med til et andet EU-land for at søge job, skriver Avisen.dk.

Det er næsten dobbelt så mange som i 2008, hvor kun 630 arbejdsløse valgte det danske jobmarked fra, viser en opgørelse fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering.

Ifølge A-kassernes Samvirke viser udlandet sig at være det rigtige valg for en hel dels vedkommende.

- 40-50 procent får et arbejde i løbet af de tre måneder. Så vores opfattelse er, at det for mange er en god beslutning, siger juridisk chefkonsulent Ingmar Jørgensen til Avisen.dk.

Stigningen i de danske job-migranter skyldes først og fremmest, at arbejdsløsheden er steget. Men det spiller også en rolle, at nye regler siden 2010 har gjort det nemmere.

Før var det nemlig værtslandet, der skulle sørge for at udbetale dagpenge - og det gik der ofte kludder i. Men nu får en dansker dagpenge fra Danmark, selv om han søger job som havnearbejder i Portugal.

Det har været tilladt at tage tre måneders dagpenge med til et andet EU-land siden 1971. Muligheden gælder også i en håndfuld gamle kolonier i troperne, som man normalt ikke forbinder med EU.

A-kassernes Samvirke mener dog ikke, at strandene på Martinique i Caribien, Réunion ud for Afrikas østkyst eller De Canariske Øer er fyldt med arbejdsløse danskere af den grund.

Det er da også England og Tyskland, der topper listen over EU-lande, hvor flest danskere har valgt at prøve lykken.

- Vi kan ikke afvise, at enkelte benytter sig af muligheden for en tur sydpå som en form for ferie på A-kassens regning. Det kan godt være, at Martinique lyder fedt, men der er altså ikke nogen job, siger Ingmar Jørgensen.

/ritzau/